Cum îți pregătești copilul să meargă la terapie. Ghid util pentru părinți

Pentru mulți părinți, ideea de a-și aduce copilul la terapie poate fi însoțită de sentimente complexe și întrebări. Este important să înțelegem că terapia poate fi o resursă valoroasă pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor, ajutându-i să gestioneze emoțiile, să dezvolte abilități sociale și să facă față diferitelor provocări. În acest context, pregătirea copilului pentru ședințele de terapie este crucială. Iată câteva sfaturi și strategii pentru părinți în această privință:

1. Comunicare deschisă:

 • Începe prin a discuta deschis cu copilul despre motivele pentru care mergeți la terapie. Folosește un limbaj simplu și accesibil, adaptat nivelului său de vârstă.
 • Asigură-l că terapia este un loc în care el sau ea va avea șansa să vorbească despre sentimentele și gândurile lor într-un mediu sigur și confidențial.

2. Răspunsuri la întrebări:

 • Încurajează copilul să pună întrebări și răspunde-le sincer. Explică-i rolul terapeutului și cum acesta îi poate ajuta să se simtă mai bine.
 • Evită să oferi prea multe detalii și să amplifici anxietatea. Menține informațiile la un nivel care să fie potrivit pentru vârsta și nivelul de înțelegere al copilului.

3. Crearea unui mediu confortabil:

 • Înainte de prima ședință, vizitează împreună cu copilul locația unde va face terapia și discută despre cum arată spațiul. Astfel, vei contribui la familiarizarea sa cu noul mediu.
 • Pune accent pe atmosfera relaxată și prietenoasă a spațiului terapeutic.

4. Introducerea unui obiect de confort:

 • Un obiect de confort, precum o jucărie sau o pătură preferată, poate oferi copilului o ancoră emoțională în timpul ședințelor.
 • Asigură-te că terapeutul este de acord cu prezența obiectului și încurajează copilul să îl folosească pentru a se simți mai în siguranță.

5. Explicarea procesului terapeutic:

 • Simplifică procesul terapeutic, explicând că este un angajament pe termen scurt sau lung, în funcție de nevoile copilului.
 • Subliniază ideea că terapia este o oportunitate de creștere și dezvoltare personală.

6. Implicarea Copilului în alegerea terapeutului:

 • Dacă este posibil, implică copilul în alegerea terapeutului. Acest aspect le poate oferi un sentiment de control și implicație în proces.
 • Întreabă-l pe copil despre ce caracteristici ar dori să aibă terapeutul lor.

7. Pregătirea pentru posibile reacții:

 • Fiecare copil reacționează diferit la ideea de terapie. Fii pregătit pentru orice reacție, fie că este vorba de entuziasm, reticență sau neliniște.
 • Asigură-te că copilul știe că toate sentimentele lor sunt normale și acceptate.

În final, cheia pregătirii copilului pentru terapie constă în construirea unei relații deschise și de încredere. Oferă-i sprijin și încurajare în acest proces și asigură-te că înțelege că terapia este un pas pozitiv spre o bunăstare emoțională și personală îmbunătățită.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...

Câte cuvinte trebuie să spună un copil la un an. Când să ne îngrijorăm dacă micuțul nu vorbește

Primul an de viață al copilului tău este plin de momente emoționante și dezvoltări importante, iar una dintre cele mai așteptate etape este începutul...

Ce trebuie să-i spună o mămică fetiței ei despre menstruație. Cum să o pregătească

Menstruația este un subiect important și inevitabil în viața fiecărei fete, iar abordarea acestuia cu deschidere și sensibilitate poate avea un impact semnificativ asupra...

Primul zbor cu avionul al copilului tău. Cum să-l transformi într-o experiență de neuitat

Primul zbor cu avionul al copilului tău este o experiență plină de emoții și neprevăzut, atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte....

Ce să NU mănânci dacă ești însărcinată

Sarcina este o perioadă esențială în viața unei femei, iar alimentația joacă un rol crucial în sănătatea mamei și a copilului. În această perioadă,...