Desi uneori cauzele pentru care bebe plânge sunt evidente, in alte situatii gasirea cauzei poate deveni mai complicată. Cel mai des, micutii plâng când se simt murdari sau le este foame.
Iata cateva idei numai bune de pus in practica in cazul in care apar situații in care este greu să intuiești ce se întâmplă cu micuțul
Vezi daca nu e vorba despre un disconfort
– Poate fi prea cald sau prea rece. Vezi care e temperatura din camera si seteaz-o pe cea ideală.
– Verifica nivelul de zgomot. Diminueaza si nivelul de luminozitate din incapere, pentru ca si prea multa lumina l-ar putea deranja.
Calmează-l, nu va deveni agitat
- Apropie-te de el, ia-l in brate, iar in timp ce ii vorbesti leagana-l sau canta-i folosind zgomote si miscari repetitive.
- Maseaza-i usor spatele, bratele si picioarele.
- Relaxeaza-l facandu-i o baie calda
- Uita mitul potrivit caruia daca intervii imediat ce plange copilul va deveni un rasfatat. Din contra. S-a constatat faptul ca exact copiii carora le sunt satisfacute nevoile vor deveni copii independenti.
Studiile au aratat ca interactiunea fizica cu bebelusul este mai probabil sa il transforme intr-un rasfatat si un plangacios. Atasamentul parintesc se creeaza prin raspunderea imediata la nevoile copilului. Bebelusul, oricat de mic ti se pare, are nevoie de conexiune si de securitate.
Vei vedea ca la un moment dat vei incepe sa anticipezi nevoile copilului chiar inainte de a incepe sa planga. Bebelusii folosesc o multime de indicatori pentru a comunica, cum ar fi scasnitul, suspinul sau suptul degetelor. Cand aceste semnale trec neobservate, ei recurg la plans. Usor, usor vei afla ce inseamna fiecare gest pe care il face copilul tau.