Contactul sexual în timpul sarcinii – Da sau Nu?

Una dintre cele mai mari dileme într-un cuplu și în topul celor mai dese întrebări la care cei doi parteneri caută răspuns este dacă sexul în timpul sarcinii este indicat sau dacă poate fi afectat în vreun fel viitorul copil. Atâta timp cât interdicția nu vine de la medicul sub supravegherea căruia se află femeia însărcinată, intreținerea de relații sexuale nu ridică riscuri, din contră, poate fi chiar benefică. Există situații în care femeile gravide se pot confrunta cu un apetit sexual scăzut din cauza schimbărilor hormonale și a emoțiilor intense, ca un efect al sarcinii, însă această problemă se poate rezolva prin comunicare deschisă între cei doi parteneri.

Poate sexul să afecteze bebelușul?

Atâta timp cât vorbim despre o sarcină normală, fără complicații, copilul se află în deplină siguranță și nu este supus niciunui pericol în urma unui act sexual între cei doi parteneri. Bebelușul este protejat de mușchii uterului și de sacul amiotic, care de cele mai multe ori este confundat cu placenta. Diferența constă în faptul că prin placentă sunt transmiși nutrimenții, materiile reziduale și oxigenul, în timp ce sacul amiotic servește la susținerea copilului și a lichidului protector.

O altă întrebare la care multe dintre viitoarele mămici se gândesc este dacă nu cumva din cauza actului sexual pot fi declanșate travaliul și nașterea prematură. Studiile realizate au demonstrat că există riscuri foarte scăzute în această direcție. Este posibil însă ca în urma orgasmului sau a penetrării să apară contracțiile Braxton Hicks. Acest tip de contracții este perfect normal mai ales dacă te afli spre finalul celui de-al treilea trimestru al sarcinii și ar trebui să treacă după câteva momente de odihnă. În cazul în care contracțiile continuă sau vă confruntați cu pete ori sângerări trebuie contactați imediat medicul sau moașa.

Când trebuie evitat sexul?  

Există și situații în care este recomandată evitarea sexului în timpul sarcinii. Printre motivele ce pot duce la hotărârea medicului de a interzice contactul sexual se numără:

  • dacă prezinți un risc crescut spre avort
  • dacă placenta este așezată neobișnuit de jos în uter (placenta previa)
  • dacă ești însărcinată cu gemeni
  • dacă au existat pierderi considerabile de sânge sau diverse sângerări vaginale
  • dacă te-ai confruntat cu pierderea lichidului amniotic
  • dacă ai un istoric medical în ceea ce privește travaliul prematur sau al insuficienței de col uterin

Poziții sexuale recomandate

Odată cu avansarea sarcinii, anumite poziții sexuale pot incomodat sau chiar deranja femeia însărcinată, spre exemplu misionarul. Aceasta poate pune presiune pe burtă sau pe alte organe interne ale viitoarei mămici prin greutatea bebelușului. Variantele care pot fi încercate sunt:

  • femeia deasupra partenerului
  • poziția linguriță
  • sexul din picioare
  • intinderea pe marginea patului

Apetitul sexual în timpul sarcinii

În funcție de fiecare persoană în parte, efectul sarcinii asupra vieții sexuale a cuplului este diferit, atât pentru femeie, cât și pentru bărbat. Dacă ești o viitoare mămică este perfect normal să te confrunți cu o scădere a libidoului cauzată de schimbările fizice și hormonale pe care corpul le întâmpină pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales în primul trimestru de sarcină. Există și alte situații în care cei doi parteneri se simt mult mai atrași unul față de celălalt.

Momentul apropierii sarcinii are un impact considerabil asupra majorității cuplurilor și poate cauza o activitate sexuală scăzută, însă este un lucru normal. În timpul celui de-al treilea trimestru pot apărea situații în care și viitorii tătici să pară mai puțin interesați în întreținerea de relații sexuale, însă printre motive nu se numără faptul că nu mai păreți atractivă pentru el. În mintea bărbatului pot apărea frici legate de posibilitatea ca sexul să cauzeze sănătății bebelușului  sau a partenerei, conștentizarea că va deveni părinte și teama de acest nou atribut sau chiar intimidarea față de copilul încă nenăscut.

Toate aceste probleme se pot rezolva prin comunicare din ambele părți, sau dacă reținerea vine doar din partea bărbatului prin explicarea că sexul nu afectează viitorul membru al cuplului și prin încurajarea lui în documentarea despre acest subiect.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cum influențează sarcina și alăptarea ciclul menstrual și fertilitatea pe termen lung

arcina și alăptarea sunt două dintre cele mai semnificative etape ale vieții unei femei, iar efectele lor asupra corpului sunt profunde și variate. Pe...

Călătoriile în timpul sarcinii. Ce trebuie să știi despre siguranța în vacanță

Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei, iar viitoarele mame merită să se bucure de momente de relaxare și escapadă, chiar și...

Cum alegi produsele de îngrijire pentru bebeluși în primele luni de viață

Primii ani din viața unui copil sunt plini de momente speciale, dar și de multe provocări pentru părinți. În primele luni de viață, pielea...

Ce au învățat mamele la prima naștere

Fiecare sarcină este un drum unic, iar fiecare naștere este o experiență diferită. Cu toate acestea, pentru multe femei, prima naștere este un moment...

Cum te ajută yoga prenatală să te pregătești fizic și emoțional pentru naștere

Sarcina este o perioadă plină de emoții intense, schimbări fizice și adaptări la o nouă realitate. În această perioadă, femeile caută soluții pentru a-și...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com