Cifoza la copii. Cauze și tratamente

Cifoza, cunoscută și sub denumirea de “cocoașă”, este o curbură anormală a coloanei vertebrale care poate apărea și la copii, nu doar la adulți. Aceasta poate provoca dureri de spate și afectează postura, influențând negativ calitatea vieții. Înțelegerea cauzelor și tratamentelor disponibile este esențială pentru a gestiona eficient această afecțiune.

Cauzele cifozei la copii

Cifoza la copii poate avea diverse cauze, iar identificarea factorilor declanșatori este crucială pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat. Printre principalele cauze se numără:

 1. Postura deficitară: Statul pe scaun în mod incorect, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice și lipsa exercițiilor fizice pot contribui la dezvoltarea cifozei posturale, cea mai comună formă de cifoză la copii.
 2. Boala Scheuermann: Este o afecțiune de creștere care determină vertebrele să se dezvolte în formă de pană, în loc de forma normală cilindrică, ceea ce conduce la o curbură excesivă a coloanei vertebrale.
 3. Anomalii congenitale: Unele copii se nasc cu vertebre deformate, ceea ce poate cauza cifoza congenitală.
 4. Tulburări neuromusculare: Afecțiuni precum paralizia cerebrală sau distrofia musculară pot afecta mușchii și nervii care susțin coloana vertebrală, conducând la cifoza neuromusculară.
 5. Traume și infecții: Leziunile sau infecțiile coloanei vertebrale pot de asemenea să ducă la dezvoltarea cifozei.

Simptomele cifozei la copii

Simptomele cifozei pot varia în funcție de severitatea curburii și de cauza subiacentă. Printre cele mai comune simptome se numără:

 • Postură cocoșată: Observabilă mai ales când copilul stă în picioare sau se apleacă.
 • Dureri de spate: Mai frecvente în zona toracică sau lombară.
 • Rigiditate și oboseală: Mușchii spatelui pot deveni rigizi și obosiți, mai ales după activități prelungite.
 • Probleme respiratorii: În cazurile severe, cifoza poate afecta funcția pulmonară.

Tratamente pentru cifoza la copii

Tratamentul cifozei la copii depinde de severitatea și cauza afecțiunii. Abordările terapeutice pot include:

 1. Fizioterapia: Este esențială pentru a întări mușchii spatelui și pentru a îmbunătăți postura. Exercițiile de întindere și de corectare a posturii pot ajuta la reducerea curburii și la ameliorarea durerii.
 2. Orteză (Corset): În cazurile moderate, un corset poate fi recomandat pentru a preveni agravarea curburii. Acesta trebuie purtat conform indicațiilor medicului pentru a fi eficient.
 3. Medicamente: Analgezicele și antiinflamatoarele pot fi utilizate pentru a gestiona durerea și inflamația asociate cifozei.
 4. Intervenția chirurgicală: În cazurile severe, când celelalte tratamente nu sunt eficiente, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Procedurile chirurgicale pot implica fuziunea vertebrelor afectate sau corectarea curburii prin utilizarea tijelor și șuruburilor metalice.
 5. Terapia ocupațională: Ajută copiii să desfășoare activități zilnice cu mai puțină durere și disconfort.

Prevenția și monitorizarea

Prevenirea cifozei implică promovarea unei posturi corecte și a unui stil de viață activ. Este important să:

 • Educați copiii: Despre importanța unei posturi corecte în timpul activităților zilnice.
 • Incurajați activități fizice: Regulate pentru a întări mușchii spatelui și pentru a menține flexibilitatea.
 • Monitorizați dezvoltarea: Consultați periodic un specialist pentru a monitoriza dezvoltarea coloanei vertebrale și pentru a detecta devreme orice semne de cifoză.

Cifoza la copii este o afecțiune care poate fi gestionată eficient prin diagnostic precoce și tratamente adecvate. Înțelegerea cauzelor și aplicarea măsurilor preventive pot contribui la menținerea unei coloane vertebrale sănătoase și la îmbunătățirea calității vieții copiilor afectați de această condiție. Dacă suspectați că copilul dumneavoastră ar putea avea cifoză, este esențial să consultați un specialist pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament personalizat.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Câtă apă trebuie să bea un copil vara ca să nu se deshidrateze, pe vârste

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor, în special în timpul verii, când temperaturile ridicate și activitățile în aer liber pot duce...

Primul dinte la bebeluși, Când apare și cum să alini durerile cu soluții naturale

Apariția primului dinte la bebeluși este un moment emoționant pentru părinți, marcând un pas important în dezvoltarea copilului. Totuși, această etapă poate fi însoțită...

Roșu în gât la bebeluși. Cauze, simptome și tratament

Roșu în gât la bebeluși este o problemă comună, care poate provoca disconfort semnificativ atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Înțelegerea cauzelor, recunoașterea...

Top trei rețete pentru bebeluși, în zilele de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a introduce bebelușilor tăi alimente noi și sănătoase. Pe lângă hidratare și confort, mesele de vară trebuie să fie...

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...