În prima parte a vieții, copiii sunt predispuși la a contracta o sumedenie de boli întrucât sistemul lor imunitar nu este încă familiarizat cu virusurile și bacteriile cu care se întâlnește, iar faptul că ei ating absolut tot ceea ce întâlnesc și își petrec foarte mult timp aproape de alți copii ajută la răspândirea fenomenului. În cele ce urmează, vom trece în revistă cele mai frecvente boli ale copilăriei.
Răceala
O febră ușoară însoțită de congestie, tuse și durere în gât poate fi tratată, în primă fază, cu multe lichide și odihnă. Însă, când copilul arată semne vizibile de disconfort, poate fi utilizat Ibuprofen pentru copii pentru reducerea febrei (urmați instrucțiunile cu atenție și consultați medicul pediatru în cazul în care copilul dumneavoastră are vârsta sub 6 luni). Unii specialiști consideră că medicamentele de tuse și răceală ar trebui evitate, întrucât nu ajută cu adevărat și pot duce chiar la supradoze. Picaturile de sare sau sprayul pot fi utilizate pentru a elimina excesul de mucus. De asemenea, un umidificator poate fi de ajutor, , cu condiția să îl curățați în mod regulat pentru a preveni mucegaiul. Majoritatea copiilor se vindecă de răceală între cinci și șapte zile.
VSR
Virusul sincțial respirator are simptomele similare unei răceli și afectează plămânii. Asociat altor boli și imunodeficienței poate deveni periculos. În cazul în care copilul gâfâie, respiră repede sau se străduiește să respire, refuză să bea lichide, pare letargic sau începe să dezvolte o nuanță albăstruie în gură, trebuie contactat pediatrul imediat.
Rujeolă
Se manifestă sub forma unei erupții cutanate însoțite de febră, congestie și tuse și se desfășoară pe parcursul unei săptămâni. Dacă febra durează mai mult de trei zile, contactați medicul.
Gastroenterita
Această afecțiune a stomacului provoacă vărsături, diaree și dureri abdominale. Cauza este reprezentată de o varietate de virusuri. Pentru a preveni deshidratarea, copilului trebuie să îi fie asigurat un aport suficient de lichide fără a exagera pentru a nu accentua diareea. Se recomandă consumul de banane, orez, mere și pâine prăjită.
Boala mână-gură-picior
Se manifestă prin intermediul rănilor dureroase în gură și gât, bășici roșii pe mâni și tălpi. Virusul Coxsackie este responsabil pentru această boală și apare, în principal, în timpul verii și toamna. Este extrem de contagios.