Semnele pot fi subtile: observați că micuțul dumneavoastră pare să aibă întotdeauna dureri de stomac după ce a mâncat pâine prăjită sau paste. Poate fiica ta are crize recurente de constipație sau fiul tău crește mult mai lent decât colegii lui de clasă.
Începi să bănuiești că, copilul tău are ceva despre care merită să-l întrebi pe pediatru. Acel ceva ar putea fi boala celiacă.
Boala celiacă este cauzată de un răspuns imunitar anormal la gluten – o proteină găsită în grâu, secară și orz. Deteriorează mucoasa intestinului subțire și îngreunează absorbția nutrienților. Drept urmare, copiii cu boală celiacă pot să nu primească hrana de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
Această problemă necesită îngrijire pe tot parcursul vieții. Dacă este lăsată netratată, poate duce la întârzierea creșterii și chiar la oase subțiri și fracturi.
Boala celiacă afectează 1 din 300 de copii din Statele Unite. Acest număr crește la 1 din 10 pentru copiii cu un părinte sau un frate care are boală.
Când pot apărea primele simptome
Simptomele pot apărea la copiii de la 6-9 luni sau ori de câte ori alimentele care conțin gluten sunt introduse în dieta copilului.
Sugarii și copiii mici pot prezenta vărsături, iritabilitate sau o creștere slabă, în timp ce copiii de vârstă școlară tind să aibă dureri de stomac, constipație sau diaree. Copiii mai mari și adolescenții pot prezenta oboseală cronică, dureri de cap, dureri articulare, erupții cutanate și chiar tulburări de dispoziție.
„Uneori, simptomele pacientului sunt semnificative și știi că ceva nu este în regulă”, spune Erin Feldman, un dietetician pediatru la Clinica de boli digestive pediatrice Cedars-Sinai.
„Alteori nu există simptome, dar un test de sânge de rutină dezvăluie anemie, iar analizele de sânge ulterioare arată că pacientul are boală celiacă”.
Cu toate acestea, avertizează Erin, boala celiacă poate să nu fie cauza simptomelor copilului dumneavoastră. Alți vinovați, cum ar fi alergia la grâu sau intoleranța la gluten (o sensibilitate la gluten care nu dăunează intestinelor) ar putea fi de vină.
Deci, cum poți spune dacă copilul tău are boală celiacă sau altceva? Erin o să îndrume părinții prin elementele de bază ale acestei afecțiuni pediatrice potențial grave.
Care este diferența dintre boala celiacă și intoleranța la gluten sau o alergie la grâu?
Simptomele pot fi foarte asemănătoare. Evident, dacă cineva are o alergie sau o intoleranță, ar putea avea dureri de stomac sau balonare sau diaree. Dar la fel poate si cineva cu boala celiaca. Modul în care le diagnosticați și tratați este ceea ce este diferit.
Dacă aveți o alergie la grâu, sunteți alergic la una dintre proteinele din grâu, dar puteți mânca în continuare secară și orz.
Persoanele care sunt sensibile la gluten pot avea dureri de stomac sau alte simptome după ce au consumat alimente care conțin gluten, dar pot fi capabile să tolereze o cantitate mică.
Cand ai boala celiaca, trebuie sa eviti tot glutenul.
Cum este diagnosticată boala celiacă?
Primul pas este să faceți un test de sânge pentru a verifica dacă există un anticorp numit transglutaminază tisulară IgA sau tTG-IgA. Dacă rezultatele arată un nivel crescut de tTG-IgA, acesta este un semnal roșu că copilul dumneavoastră ar putea avea boală celiacă.
Un gastroenterolog va confirma diagnosticul folosind o endoscopie (o procedură în care se introduce un tub mic, flexibil prin gură și în jos prin esofag în stomac și intestinul subțire). Ei vor obține o biopsie (o probă de țesut mică) a intestinului pentru a vedea dacă există semne de boală celiacă.
Cum este tratat?
Când copilul dumneavoastră are boală celiacă, tratamentul este evitarea glutenului 100%. Aceasta înseamnă evitarea oricăror alimente care conțin grâu, secară sau orz. De asemenea, este important să vă întâlniți cu un dietetician pentru a analiza aportul nutrițional al copilului dumneavoastră și pentru a obține îndrumări și educație individualizate.
De ce ar trebui să lucrez cu un dietetician?
Un dietetician vă poate ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră cu lucruri precum citirea etichetelor alimentelor, gestionarea meselor școlare, mâncarea în oraș și evitarea surselor ascunse de gluten.
De asemenea, pot ajuta să găsească substituții pentru alimentele preferate ale copilului și să sugereze modalități de a pregăti mesele, astfel încât noua dietă fără gluten a copilului tău să nu fie atât de diferită de cea anterioară. Dieteticianul poate oferi recomandări pe baza preferințelor, displacelor și chiar a preferințelor culturale ale copilului dumneavoastră.
De asemenea, este important să vă asigurați că copilul dumneavoastră primește toate caloriile și nutrienții de care are nevoie. Boala celiacă dăunează mucoasei intestinului, astfel încât copilul dumneavoastră ar putea să nu poată absorbi anumiți nutrienți cheie, cum ar fi fierul. Un dietetician poate recomanda o multivitamine fara gluten cu fier.
Odată ce eliminați glutenul din dieta copilului dumneavoastră, intestinul se vindecă și poate absorbi din nou nutrienții din alimente.
De asemenea, dieteticienii vă pot ajuta să evitați contaminarea încrucișată cu alimentele care conțin gluten în casă și când mâncați afară. De exemplu, ați crede că cartofii prăjiți sunt fără gluten. Dar dacă sunt gătite în aceeași friteuză cu carnea de pui pane, tocmai ați introdus gluten în cartofii prăjiți.
Ce ar trebui să fac dacă cred că copilul meu are boală celiacă?
Mergeți la medicul pediatru și efectuați testele de laborator pentru a confirma sau exclude boala celiacă și alergia la grâu, dacă există o problemă. Nu există niciun test pentru sensibilitatea la gluten.
Nu tăiați încă niciun aliment, deoarece asta poate afecta rezultatele testelor de anticorpi și poate introduce o restricție alimentară inutilă.
De obicei, medicul pediatru trimite pacientii la un gastroenterolog pentru a pune diagnosticul. Fie că este vorba de boala celiacă sau de o alergie la grâu, ar trebui să te îndrume către un dietetician.
Sfaturi
1. Contaminarea încrucișată este comună. Verificați eticheta și a altor alimente care conțin ovăz pentru a vă asigura că sunt certificate fără gluten.
2. Întrebați-vă farmacistul despre medicamentele și suplimentele nutritive ale copilului dumneavoastră. Dacă conțin gluten, obțineți recomandări pentru alternative fără gluten.
3. Verificați etichetele de pe balsamurile de buze. Aceste produse pot fi surse ascunse de gluten.
4. Pâinea și covrigi fără gluten au nevoie de propriul slot pentru prăjitor de pâine. Dacă nu aveți loc pentru două prăjitoare de pâine, desemnați și etichetați un singur slot pe prăjitor de pâine pentru articolele fără gluten.
5. Oferă-i profesorului copilului tău o varietate de gustări neperisabile fără gluten pe care să le ofere copilului tău ori de câte ori există o activitate sau o petrecere care implică alimente care conțin gluten. Profesorul și copilul dumneavoastră vă vor mulțumi.
[…] Celiac disease affects 1 in 300 children in America, and that number is rising at an alarming rate. for children with a parent or sibling who has the disease. Infants and young children may have various symptoms: vomiting, irritability, or poor growth, while school-aged children tend to have stomach pain, constipation, or diarrhea. Older children and adolescents may experience chronic fatigue, headaches, joint pain, skin rashes and even mood disorders, write the 123mama.ro. […]