Cea mai bună parte a verii este să trăiești #beachlife și în acest an mulți părinți așteaptă cu nerăbdare să se bucure de plajă. Este o experiență grozavă de legătură pentru familii, iar copiii noștri pot avea amintiri fericite care vor dura toată viața. Însă, o zi la plajă vine cu o parte echitabilă de pericole, inclusiv meduze, răni și arsuri solare. Leziunile pe plajă sunt mai frecvente decât ați crede, dar următoarele sfaturi de siguranță pot ajuta la reducerea riscului unei vizite la spital.
1. Luați veste de salvare pentru cei mici
Potrivit Crucii Roșii, siguranța apei pe plajă este puțin diferită de siguranța piscinei, deoarece „chiar și în ape puțin adânci, acțiunea valurilor poate provoca o pierdere a echilibrului”. De aceea, organizația recomandă copiilor mici să poarte veste de salvare aprobate de autorități în apă și în jurul acesteia.
Apele libere, în special oceanul, pot fi imprevizibile, așa că ținerea micuților în vestele lor de salvare adaugă un strat de protecție în cazul în care un val îți depășește brusc castelul de nisip.
2. Învață-i pe copii să înfrunte apa
Valurile pot doborî copiii (în special pe cei mai mici) dacă nu sunt atenți, dar dacă îi văd venind, au șanse mai mari să rămână în picioare. Învață-i pe copii să stea cu spatele la plajă și cu fața spre ocean, pentru ca valurile să nu-i surprindă.
3. Nu lăsați copiii să-și îngroape picioarele în nisip
Poate părea distractiv să vă mișcați picioarele în nisip umed, subacvatic, dar cei care cercetează leziunile de pe plajă spun că acest tip de joacă îi pune pe copii în pericol de entorse și chiar mai grave răni, deoarece nisipul umed poate prinde piciorul unui copil. Dacă sunt surprinși de un val când nu se pot mișca, pot cădea foarte greu.
„Ei sunt răniți în 6 inci de apă”, a declarat Dr. Paul Cowan, un specialist medical de urgență pentru Delaware Online. Potrivit lui Cowan, care cercetează ratele de accidentare pe plajă, copiii sub 16 ani sunt cei mai expuși riscului de a se răni pe plajă și, deși poate părea că sunt mai siguri să vadă decât să înoate, cu cât sunt mai aproape de țărm, cu atât sunt mai mari riscurile.
Cowan numește zona dintre uscat și unde valurile sparg „zona de surf”. Se crede că în această zonă, un val care se retrage înapoi în ocean poate eroda nisipul de sub picioarele unei persoane. Odată ce un om este destabilizat, un alt val îl poate doborî. Deși apa poate ajunge doar până la genunchi, el este rănit atunci când lovește fundul dur și nisipos al apei.
De aceea, părinții ar trebui să supravegheze întotdeauna jocul și să monitorizeze condițiile apei.
4. Ai grijă la meduze
Meduzele dau usturimi, ei bine, înțepă, așa cum știu mulți oameni. De fapt, aproximativ 800 de persoane au fost înțepate de meduze de-a lungul plajelor din Florida în doar trei zile într-o vară. Multe plaje publice au sisteme de avertizare când meduzele sunt prezente în număr mare. Steaguri violet denotă de obicei „viață marina periculoasă”, așa că dacă arborează un steag violet, ar fi bine să eviți plaja.
Dacă nu vezi steaguri violet, dar totuși ajungi cu o înțepătură de meduză pe corpul tău sau al copilului tău, cere asistență medicală. Salvamarii sunt profesioniști în acordarea primului ajutor pentru rănile meduzelor și vă pot sfătui dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți nevoie de tratament suplimentar în afara plajei.
5. Nu uitați de siguranța solară
Corpurile bebelușilor și copiilor mici nu se pot adapta la căldură la fel de bine ca ale noastre, așa că sunt expuși unui risc mai mare de boli legate de căldură. Potrivit Asociației Americane de Pediatrie, „bebelușii mai mici de 6 luni ar trebui ținuți departe de lumina directă și indirectă a soarelui din cauza riscului de insolație. În special, evitați să aveți un copil afară între orele 10:00 și 14:00. când razele soarelui sunt cele mai puternice.”
Dacă aveți un copil mic, încercați să planificați activități pe plajă într-un moment în care razele soarelui nu vor fi la maxim. Aducerea propriei umbre sub forma unui cort de plajă sau a unei umbrele poate ajuta, la fel și alăptarea frecventă cu lapte matern sau lapte praf pentru bebeluși și înghițituri de apă pentru copiii mici și copiii mai mari.
Protecția solară este importantă pentru bebeluși și copiii mai mari, notează AAP, așa că aplicați-o cu 15 până la 30 de minute înainte de a ieși și reaplicați la fiecare două ore. Nicio cremă de protecție solară nu este cu adevărat rezistentă la apă (chiar dacă unii ar putea pretinde că este), așa că faceți întotdeauna o reaplicare pe copii după ce se joacă cu apă.