Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția cu privire la consecințele negative ale utilizării excesive a antibioticelor la copii, oferind un avertisment categoric în contextul actual al rezistenței la antibiotice în România și nivelul alarmant la nivel european.
Pe pagina sa de Facebook, în cadrul Spitalului Virtual pentru Copii, dr. Mihai Craiu remarcă că atât părinții, cât și medicii, iau adesea decizii bazate pe emoții. În fața unei boli febrile, un părinte speriat poate vedea doar pericolele, iar medicul, renunțând la “lupta cu morile de vânt,” poate prescrie antibioticul pentru a evita automedicația, mai ales că acum acest lucru este oficial posibil și fără rețetă medicală pentru o perioadă de trei zile.
Panică și automedicație
Medicul pediatru subliniază că părinții panicati pot merge la oricare farmacie pentru a obține antibiotice fără a consulta un medic după primele trei zile de boală a copilului, conform noilor reglementări. Această situație poate duce la automedicație și prescrieri inadecvate, subliniind că există o nevoie de soluții raționale în locul găsirii de “vinovați.”
România, în fruntea problemelor
Medicul avertizează că efectele utilizării excesive a antibioticelor se vor manifesta rapid, și, din nefericire, nu vor fi cele anticipante. România se află în fruntea clasamentului european în ceea ce privește rezistența la antibiotice și consumul excesiv al acestora. Este evident că consecințele negative se vor resimți într-un viitor apropiat.
Importanța algoritmilor eficienți
Dr. Craiu oferă sugestii pentru diagnosticarea corectă a infecțiilor bacteriene, evidențiind necesitatea unui exsudat faringian pentru identificarea streptococului beta-hemolitic. Acesta exprimă speranța că algoritmi eficienți, sprijiniți de Inteligența Artificială, vor contribui la îmbunătățirea reglementărilor, diagnosticului și tratamentului, având un impact pozitiv în remedierea unor imperfecțiuni existente.
Avertismentul lui Mihai Craiu servește drept apel la responsabilitate și conștientizare în ceea ce privește administrarea antibioticelor la copii, subliniind necesitatea unui echilibru între soluții eficiente și evitarea panicării.