Ce conține laptele matern

Laptele matern este cea mai bună alegere pentru un nou-născut. Este singurul aliment care conține absolut toate substanțele de care bebelușul are nevoie până la vârsta de 6 luni si uneori, chiar mai mult.

Poate nu știați dar laptele matern se schimbă ca și compoziție de-a lungul timpului. Există 3 tipuri diferite de lapte, fiecare cu o compoziție unică.

Primul lapte, numit colostru, este secretat doar în primele două-trei zile după naștere. Este bogat în proteine și substanțe nutritive dar are foarte puține grăsimi. Aceasta îl face mult mai ușor digerabil. Deasemenea, colostrul este bogat în anticorpi, un lucru absolut necesar pentru un nou-născut. Evident, sistemul imunitar al unui bebeluș este mult mai slab la început. Laptele acesta practic preia rolul sistemului imunitar, protejându-vă bebeluşul.

După trei zile de la naștere, se produce laptele de tranziție. Acesta este mai bogat în grăsimi decât colostrul dar mai sărac în substanțe minerale și glucide. Compoziția sa se schimbă încetul cu încetul pe parcursul a aproximativ două săptămâni.

După aceste două săptămâni laptele matern ajunge la maturitate.

Ce conține exact laptele matur?

În mod interesant compoziția sa se schimbă chiar și pe durata unei singure alăptări. Laptele de la început este diluat. Abia după câteva minute se produce un lapte mai bogat în grăsimi care să potolească foamea copilului.

Așa cum am menționat anterior, laptele matern conține toate substanțele de care un bebeluș are nevoie. Haideți să vedem care sunt acestea.

În primul rând compoziția de proteine din laptele matern îl fac să fie net superior altor tipuri de lapte, atunci când vine vorba de hrănirea nou-născutului. Laptele de origine animală poate cauza reacții negative la unii bebeluși, mai ales ca substanţele conţinute de acesta nu sunt compatibile cu organismul nou-nascutilor.

Grăsimile din laptele matern sunt ușor asimilabile iar anticorpii asigură creșterea imunității copilului pe perioada alăptării.

Glucidele reprezintă sursa principală de energie iar vitaminele prezente în laptele matern,împreună cu substanțele minerale, acoperă cerințele bebelușului aproape în totalitate.

Există două substanțe care, deși prezente, sunt considerate a fi insuficiente ca și cantitate. Este vorba de fluor și de vitamina D. Din fericire ambele sunt disponibile sub forma unor suplimente. Doctorul dumneavoastră vă poate ajuta în a le obține în caz de nevoie.

Deși conține practic toate substanțele de care bebelușul dumneavoastră are nevoie, laptele matern este în proporție de 87% apă. Valoarea sa nutritivă nu depășește 80 de kcal la 100 de ml. Aceasta însă este suficient pentru bebeluș. Până la vârsta de 6 luni bebelușul va consuma între 750 și 850 de ml. zilnic.

Aceasta îi va asigura necesarul de hrană până când laptele matern va fi înlocuit treptat cu alte tipuri de mâncare.

Studiile arată că 98% din femei sunt capabile să își alăpteze nou-născuții iar, din moment ce laptele matern conține tot ceea ce este necesar ca bebeluşul dumneavoastră sa se dezvolte armonios si nu există niciun impediment, alăptarea reprezintă cea mai bună metodă de hrănire a copilului dumneavoastră.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Prima tabără a copilului tău. Sfaturi pentru părinți

Participarea în prima taberă este o etapă importantă atât pentru copil, cât și pentru părinți. Este primul pas către independență, un pas care îl...

Ce m-a speriat cel mai mult în perioada alăptării

Perioada alăptării. Ah, ce amintiri! Pe cât de frumoasă și de emoționantă a fost, pe atât de înfricoșătoare s-a dovedit a fi. Cum spune...

Cele mai bune sfaturi pe care i le poate da un tată fiicei sale

Rolul unui tată în viața unei fiice este extrem de important, iar relația dintre ei poate influența profund dezvoltarea personală a fiicei. Timpul petrecut...

Povestea mea despre bullying și cum am învățat să mă iubesc pe mine

Eram adolescentă, cu tot ce înseamnă vârsta asta: confuzie, căutări, dorințe și, mai ales, nesiguranță. Dar nimic nu m-a pregătit pentru ce aveam să...

Copilului tău îi miroase foarte tare transpirația. Care pot fi cauzele și ce este de făcut

Transpirația urât mirositoare la copii poate fi îngrijorătoare pentru mulți părinți, mai ales dacă apare la vârste fragede sau este neobișnuit de puternică. Deși...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com