Caria de biberon – ,,pedeapsa” primită de mămici pentru neatenție

0

Un biberon cu lapte sau ceai îndulcit, sirop sau miere pe suzetă, toate acestea sunt trucuri folosite de mămici să îi calmeaze pe cei  mici. Însă riscul este unul ridicat: dinţii lui sunt supuşi unui atac al zaharurilor, ce îngreunează acţiunea salivei şi favorizează producerea cariilor. Astfel apare şi aşa numita „carie de biberon”, o problemă mult des întâlnită, care poate fi foarte uşor evitată printr-o dietă sănătoasă şi o igienă corectă.

 

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon se poate produce la scurt timp după erupţia dinţilor temporari, cunoscuți ca dinți de lapte, se extinde foarte rapid şi duce la distrugeri masive.Caria de biberon apare pe dinţii din faţă, mai ales pe cei superiori, dinţii inferiori fiind mai greu afectaţi deoarece sunt spălaţi de salivă şi protejaţi de buza inferioară. În acest ultim caz, dinţii sunt lezaţi în ordinea erupţiei, iar caria ia forma unor pete sau dungi maronii sau albe.

Trebuie subliniat faptul că laptele matern şi cel de vacă nu produc carii, dar îndulcirea lor sau administrarea pe timpul nopţii sporeşte riscul  apariţie acestora.

Prevenirea cariei de biberon

 

Cea mai sigură soluție rămâne alăptarea naturală!

Se poate realiza prin hrănirea corectă a copilului (acordând o atenţie sporită alimentelor îndulcite), igienă dentară adecvată şi renunţarea la alăptatul în timpul nopţii, după apariţia primilor dinţi.

 

 

Tratarea cariei de biberon

În funcţie de gravitatea afecţiunii, pentru tratarea cariei de biberon se poate recurge la următoarele metode: curăţarea cariilor şi reconstrucţia dinţilor, folosirea de geluri de remineralizare şi fluorizare şi, în cazurile avansate, când nu se mai pot menţine dinţii pe arcadă – extracţia dinţilor şi aplicarea menţinătoarelor de spaţiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here