Când alăptarea nu este o opțiune

Există un număr de situații în care alăptarea nu este o soluție viabilă. Fie că vorbim de o întrerupere temporară, fie de un caz în care alăptarea, din motive medicale, nu este o indicată. În astfel de situații cel mai bine este să apelați la medicul specialist pentru a afla exact ce variante vă stau la dispoziție. Dar să vedem totuși care sunt cazurile în care alăptarea trebuie sistată temporar și cele în care trebuie găsită o alternativă. Unele exemple sunt destul de extreme dar trebuiesc menționate.

Situațiile de natură medicală în care alăptarea trebuie temporar oprită sunt de obicei legate de boli sau infecții. Nu trebuie niciodată să uităm că bebelușul este direct afectat de compoziția laptelui matern iar acesta, la rândul lui este afectat de dieta, obiceiurile și starea de sănătate a mamei.

Astfel, in cazul in care sunteţi depistată cu orice fel de infecţie sau boală, alăptarea trebuie temporar oprită atâta timp cât este necesar să luați medicamente.

Situațiile mai grave implică măsuri drastice. În cazul hepatitei, mai ales hepatita cronică de tip C, alăptarea se face doar dacă bebelușul este vaccinat și doar cu avizul medicului.

Există puține situații în care alăptarea este exclusă: mamele cu dependență de droguri de mare risc, mamele seropozitive, mamele care suferă de virusul uman limfotropic pentru celule T de tip 1 sau 2.

Alte două situații extreme sunt cele în care mamele fac tratament cu radiații sau chimioterapie. În ambele cazuri alăptatul este interzis, deși în cazul tratamentelor cu radiații el poate fi reluat după o anumită perioadă de timp.

Deși alăptatul reprezintă o oportunitate unică de a crea o legătură specială între mamă și copil, în situațiile menționate mai sus cel mai bine este să se caute alternative. Nu are nici un rost să vă puneți sănătatea în pericol, nici pe cea a bebelușului dumneavoastră.

În cazul unor boli mai puțin periculoase (ex: răceală, gripă) vă puteți adresa medicului dumneavoastră. Există tratamente special concepute, care nu afectează cu nimic capacitatea de alăptare sau compoziția laptelui matern.

Din punct de vedere fizic, doar 2% din proaspetele mămici sunt efectiv lipsite de posibilitatea de a alăpta, de obicei ca o complicație sau rezultat al unor condiții pre-existente. Pentru restul, incapacitatea de a alăpta este temporară, de cele mai multe ori din cauza stresului, oboselii și nesiguranței din primele săptămâni de după naștere.

Deși alăptatul nou-născutului are nenumărate avantaje, atât pentru dumneavoastră cât și pentru copil, dacă vă găsiți într-o situație în care alăptatul are efecte negative asupra stării emoționale, cel mai bine este să găsiți o alternativă.

Deciziile vă aparţin intotdeauna, însă trebuie sa vă gandiţi ca dacă starea dumneavoastră de sanatate este una benefică, atunci si copilul dumneavoastră se va dezvolta armonios. O mamă sănătoasă va creşte un copil sănătos.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Grupurile de mame de pe Facebook: suport real sau locuri pline de judecăți?

Când devii mamă, te lovește o avalanșă de întrebări, frici și incertitudini. Iar instinctul de a căuta ajutor te duce, inevitabil, către grupurile de...

Bucket list pentru primul an de viață al bebelușului

Primul an din viața unui bebeluș trece mai repede decât ți-ai fi imaginat. E un amestec de mirare, oboseală cronică, râsete care-ți umplu inima...

Ghid de „anti-parenting”. Lucruri pe care NU trebuie să le faci ca părinte

Hai să o spunem direct: parentingul e o aventură pe cât de frumoasă, pe atât de imprevizibilă. Oricâte cărți ai citi și oricâte podcasturi...

Obiceiuri mici care fac diferența într-o zi de mamă obosită

Sunt zile în care te trezești mai obosită decât te-ai culcat. În care cafeaua pare apă chioară și copilul începe să plângă înainte să...

Sindromul „mamei care simte că nu face suficient”. Cum îl recunoști și oprești

Ai simțit vreodată că, oricât ai face, tot nu e de-ajuns? Că nu petreci suficient timp cu copilul, nu ești suficient de calmă, de...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com