Bolile copilăriei: rubeola și rujeola

0

Când vine vorba de ceea ce numim bolile copilăriei, oamenii au tendința să confunde rubeola cu rujeola, ba chiar să creadă că cei doi termeni sunt unul și același lucru. Este vorba de fapt de două boli diferite, ambele având efecte mai grave la adulți decât la copii. Haideți deci să vedem ce sunt ele exact, care sunt cauzele, diferențele și tratamentul pentru ele.

Rubeola este o infecție virală ușoară, mult mai puțin contagioasă decât rujeola și care se răspândește prin picăturile de salivă. După expunerea la virus, perioada de incubație este între 12 și 21 de zile iar primele simptome înaintea erupției sunt starea de oboseală și durere în zona cefei, cauzată de ganglionii limfatici.

Erupția apare mai întâi pe față și se răspândește pe tot corpul iar petele devin tot mai mari. Deasemenea, erupția este însoțită de febră, aceasta durând de obicei o zi și nedepășind 38.3 grade Celsius.

Rubeola se tratează la domiciliu dar există situații în care trebuie neapărat să mergeți la medic, anume cele în care simptomele se înrăutățesc. Vorbim aici de convulsii, hemoragii și dureri articulare.

Un alt lucru de luat în calcul este faptul că rubeola este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Dacă contractați de la un copil boala în prima lună de sarcină, aceasta poate duce la malformații ale fătului în 50% din cazuri.

Așa cum am menționat, rubeola se tratează acasă. Este o infecție ușoară pe care organismul o poate înfrânge singur. Tot ce e necesar este odihna. La momentul actual există vaccinuri disponibile pentru prevenirea rubeolei așa că vă recomandăm să discutați această posibilitate cu medicul dumneavoastră cât mai repede.

                                                          

Rujeola, sau așa cum o cunoaștem cu toții mai bine, pojarul, este o boală infecțioasă mult mai gravă. Chiar și la momentul de față, în țările în curs de dezvoltare unde vaccinurile nu sunt disponibile încă se înregistrează decese din cauza acestei boli. Spre deosebire de rubeolă, rujeola este extrem de contagioasă, putând provoca chiar epidemii. La fel ca și rubeola, se răspândește prin picăturile de salivă sau prin contact cu secrețiile nazale ale persoanei infectate.

Boala în sine ne manifestă în trei stadii.

  • Starea pre-eruptivă, ale cărei simptome includ tusea uscată, sensibilitatea la lumină, febră și o stare de slăbiciune, aceste simptome apărând cu 3-5 zile înainte de erupția propriu-zisă

  • Starea de erupție începe în a cincea zi de la infectare sub forma unor pete plate. Erupția începe în zona capului și a gâtului, răspândindu-se apoi pe tot corpul. Petele vor fi de culoare roșie, cu puncte mici care dispar dacă apăsați pe ele. După o săptămână punctele vor începe să se combine, formând zone mai întinse de roșeață care vor deveni apoi maro deschis

  • Faza neinfecțioasă apare la câteva zile de la apariția erupției

Rujeola se tratează și ea tot la domiciliu. Pentru febră se recomandă nurofen și paracetamol. Cel mai bine este să reduceți cât mai mult lumina în camera unde îl veți pune pe cel mic, deoarece, așa cum am spus, sensibilitatea la lumină este printre primele simptome manifestate.

Nu trebuie mers la medic decât în cazuri rare în care simptomele se agravează. Vorbim aici de dificultăți de respirație, dureri în gât sau în urechi, febră de 39-40 de grade sau hemoragii.

Un lucru mai trebuie precizat, unul care se aplică și în cazul rubeolei, și, de altfel, un lucru care se aplică în general. Studii mai recente au arătat ca aspirina nu este recomandată persoanelor sub 20 de ani din cauza legăturii sale cu apariția unei afecțiuni numită sindromul Reye, o boală cu efecte grave asupra creierului și ficatului. De aceea vă recomandăm fie nurofen, fie paracetamol pentru febră, iar în rest nu trebuie decât să îl lăsați pe cel mic să se odihnească. La fel ca și în cazul rubeolei există vaccinuri disponibile iar opțiunile le puteți discuta cu medicul dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here