Bacalaureatul din 2024 a început cu primele probe, care testează competențele lingvistice, digitale și de comunicare. Cu toate că prezența la aceste probe este obligatorie, notele nu contează, elevii primind doar calificative. Acest aspect a generat o atmosferă relaxată, dar și confuză printre candidați.
Reacții confuze după examen
La ieșirea din sala de examen, mulți elevi păreau dezorientați și nu și-au amintit exact subiectele pe care le-au avut la proba de Limba și literatura română orală.
„Ce ți-a picat?” a întrebat un reporter, iar răspunsurile au variat de la nedumerire la amuzament:
- „Nici nu mai știu, cine a picat mă?”
- „Nu știu, eu n-am fost”.
- „Ăsta n-a intrat”.
- „Mă crezi că chiar nu știu, la emoțiile care le-am avut. Pe care, că e mai greu cu româna și acum am emoții”.
Așteptări și pregătiri pentru probe
Unii elevi au recunoscut că nu au fost foarte pregătiți pentru această probă, dar intenționează să se pregătească mai bine pentru probele scrise.
„Eu am așteptări destul de mici pentru că nu prea am învățat, dar pentru bac, bănuiesc că o să mă pregătesc mult mai bine pentru proba scrisă și să sperăm că o să iau o notă peste 6, adică de trecere”, a spus un elev.
Alți elevi au avut o abordare mai relaxată, considerând subiectele destul de ușoare. „Mi s-a părut un subiect foarte ușor. A trebuit să aleg un subiect de pe catedră, l-am ales, mi s-a părut foarte ușor și a trebuit să zic despre lexicul limbii române pentru că am fost aglomerat de cuvinte din limba engleză și a trebuit în mare parte să îmi dau o părere despre tot subiectul acesta”, a explicat un alt candidat.
Calendarul probelor de competențe
Peste 134.000 de candidați s-au înscris la sesiunea iunie-iulie 2024 a examenului de Bacalaureat. Conform Ministerului Educației, calendarul probelor este următorul:
- 17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
- 19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
- 19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale (proba D);
- 25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
Deși probele de competențe sunt importante pentru a evalua abilitățile practice ale elevilor, lipsa notelor și natura relaxată a acestor examene fac ca mulți candidați să le trateze cu mai puțină seriozitate. Cu toate acestea, majoritatea elevilor sunt conștienți de importanța probelor scrise și își propun să se pregătească mai bine pentru acestea.