Avantajele alăptării

Multiplele avantaje ale alăptatului au fost dovedite științific în repetate rânduri. Aceste avantaje nu se aplică doar bebelușului ci și mamei. Asadar, haideți să vedem în primul rând de ce alăptatul este recomandat de absolut toți specialiștii din domeniul și ce efecte benefice are asupra bebelușului dumneavoastră.

În primul rând creșterea și dezvoltarea, atât psihiclă cât și fizică, a bebelușului sunt legate de alăptare.Studii comparative arată clar avantajele alăptării: bebelușii hrăniți la sân cresc mai repede până către sfârșitul primului an de viață. Deși ritmul de creștere va scădea după această perioadă de timp, această scădere nu reprezintă altceva decât ritmul natural de dezvoltare fizică. Cât despre dezvoltarea mentală, anumiți compuși ai laptelui matern au o influență pozitivă directă asupra creierului și a neuronilor.

Poate cel mai important lucru este prezența anticorpilor în laptele matern. Aflat la început de viață, sistemul imunitar al unui bebeluș este extrem de fragil, iar laptele matern duce la întărirea acestuia, protejandu-l in acelasi timp de infectii virale, micotice sau bacteriene. De aceea medicii insistă ca tinerele mămici să nu consume alcool sau tutun în perioada post-natală și recomandă deasemenea o dietă cât mai sănătoasă. Practic orice substanță ingerată sau inhalată are un efect asupra compoziției laptelui matern și implicit asupra bebelușului.

Pentru un bebeluș, laptele matern este cel mai sănătos aliment, singurul care conține toate substanțele de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Cât despre avantajele dumneavoastră ca mame, după perioada inițială de disconfort și ajustare la noua situație.Căci alăptarea copilului dumneavoastră scade riscul apariţiei depresiei postpartum, somul deşi este fragmentat, va fi mult mai odihnitor şi în felul acesta veţi reuşi să cunoaşteţi mai bine nevoile pe care le are micuţul. În acelasi timp, alaptarea elimină caloriile suplimentare și, datorită consumului de energie, vă ajută să scăpați de kilogramele în plus acumulate de-a lungul sarcinii. În al doilea rând, alăptarea accelerează retracția uterină, scurtând durata revenirii uterului la dimensiunile normale.

Alăptarea la sân este mult mai rapidă și nu veți fi nevoite  așteptați până ce se încălzește laptele scos din frigider.

Un alt avantaj pentru dumneavoastră sunt costurile. În mod evident este mai simplu și mai ieftin să alăptați. Nu trebuie să vă îngrijoreze nici aspectele legate de igienă: laptele matern este steril. De aceea este singurul aliment care nu are niciodată un efect negativ asupra bebelușului dumneavoastră.

Poate unul din cele mai importante aspecte ale alăptatului îl reprezintă felul în care se crează o legătură  unică între mamă și copil. Studii psihologice arată că alăptatul joacă un rol important în dezvoltarea emoțională a bebelușului. Alăptatul reprezintă mai mult decât un mod de hrănire. Este practic o punte de legătură între dumneavoastră și copil.

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru bebelușul dumneavoastră iar specialiștii recomandă ca alăptarea să continue pe durata primelor 6 luni de viață, oricând aceasta este posibil şi puteţi continuă până când copilul se va înţărca singur, atunci când va fi pregătit.

Așa cum puteți vedea, atunci când vine vorba de alăptat, nu există nici un fel de dezavantaje. Bebelușul dumneavoastră se va dezvolta sănătos iar legătura minunata ce se creaza intre voi va fi mult mai puternică si vă va oferi un sentiment de măreţie.

sursa foto: www.pinterest.com

Related Articles

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de pui cu tăiței de casă. Rețeta care o să-l cucerească și pe cel mai mofturos membru al familiei

Supă de pui cu tăiței de casă este un preparat clasic, iubit de toată lumea, care aduce cu sine amintiri de familie și momente...

Cele mai potrivite cărți pentru copilașii până în 3 ani

Primii ani de viață sunt esențiali în dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a unui copil. În această perioadă, cărțile joacă un rol deosebit, stimulând...

Trucuri naturale pentru îngrijirea sânilor în timpul alăptării

Alăptarea este un moment special, dar poate veni și cu provocări precum iritațiile, fisurile mamelonare sau disconfortul. Îngrijirea adecvată a sânilor este esențială pentru...

Cum să combini alăptarea cu munca. Sfaturi practice pentru mămicile care se întorc la job

Revenirea la locul de muncă după naștere este un pas important pentru multe mame. Combinația dintre alăptare și muncă poate părea copleșitoare la început,...

Spray nazal Sterimar. De ce nu ar trebui să lipsească din casa ta în această perioadă

În sezonul rece sau în perioadele cu fluctuații mari de temperatură, întrăm adesea în contact cu viruși, alergeni sau alte particule care ne pot...