Alaptatul te ajuta sa te transformi intr-o neinfricata mama leoaica

0

Pe lângă efectele fizice ale alăptării, influența psihicului mamei și copilului este deosebit de importantă. Proverbiala mamă leoaică, ce-și apără copilul fără teamă, se află la fiecare specie de mamifer. Hormonul cheie pentru acest mecanism este oxitocina, care determină o relaxare fundamentală a mamei care alăptează. Acest nivel scăzut de stres duce la un grad de neînfricare și agresivitate daruite de natura ca program de protecție: dacă copilul este amenințat, agresivitatea crescută fără teamă este cea mai eficientă apărare.

Oxitocina face ca mamele să fie mai rezistente la stres, întrucât cortizolul hormonal de stres este scăzut pe măsură ce este eliberat. Acest lucru este necesar mai ales pentru a face față nopților stresante cu bebelușul și pentru a nu neglija complet viața de zi cu zi. Studiile au arătat că mamele care alăptează sunt mai confortabile cu lipsa de somn si urletele copilului decât mamele copiilor hraniti la biberon. Un rol îl joacă și eliberarea hormonului prolactină. Cu cât nivelul de prolactină este mai mare în corpul mamei, cu atât este mai mic necesarul de somn individual. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că mamele care alăptează suferă mai puțin de lipsa de somn, sunt mai puțin susceptibile să se simtă drenate și, în general, sunt mai răbdătoare.

Efectul psihologic pozitiv asupra mamei începe imediat după naștere: nou nascutul este atras din prima clipa de magia sanului. Mamele ar trebui să folosească pe deplin acest mecanism prin plasarea copilului pe abdomen imediat după naștere, pentru a-i activa bebelusului instinctul.

În prima oră după naștere, nivelul de oxitocină la mamă este deosebit de ridicat, motiv pentru care aceasta substanta din corpul uman este numita si hormon de legare sau hormonul iubirii. Amestecul mirosurilor, contactul cu pielea, aspectul și vocalizările în combinație cu oxitocina, înseamnă că mama și copilul se pot îndrăgosti literalmente unul de celălalt, ceea ce pune bazele unei relații intense.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here