Alăptarea si schimbarea stilului de viață

În mod evident, nașterea unui copil reprezintă o schimbare majoră în viața noilor părinți. Multe lucruri trebuiesc adaptate la noua situație. Ca și când vergeturile și șoldurile mai late n-ar fi fost suficiente, pentru mamele care se decid să alăpteze, trebuie să ştie că vor apărea încă și mai multe schimbări atât fizice cât și psihice, căci alăptatul are efecte unice asupra organismului femeii. De aceea, starea de spirit a proaspetei mămici este extrem de importantă în comunicarea cu bebeluşul, căci grijile şi tensiunea psihică pot avea efecte asupra scurgerii laptelui.

Un alt exemplu ar fi acela că, alăptatul poate încetini ovulaţia, însă asta nu înseamnă că femeia devine infertilă. Chiar dacă menstruaţia încetează, asta nu înseamnă că organismul nu produce ovule. Desigur, acesta este un efect secundar al alăptatului şi nu o metodă contraceptivă. Pentru a fi absolut sigure, este necesar să folosiți metode contraceptive reale. O scurtă menţiune: pilulele ce conţin progesteron pot să scadă cantitatea de grăsime din laptele matern, iar cele care conţin estrogen pot să scadă secreţia de lapte până la dispariţie.

Pentru multe femei este foarte important ca după naștere să își recapete cât mai repede echilibrul. Când vine vorba de sport, sală sau exerciții fizice, se recomandă să așteptați 2-3 luni după naștere pentru a nu vă suprasolicita corpul. Pe de altă parte, nici o cură de slăbire nu este recomandată atâta timp cât alăptați. Arderea rapidă a grăsimilor eliberează substanțe nocive în organism iar acestea vor afecta laptele și, implicit, bebelușul.

Există nenumărate programe special concepute pentru refacerea corpului în perioada post natală, la fel cum există antrenori specializați în acest domeniu. O vizită la un nutriţionist vă poate ajuta să scăpaţi de lichidul în plus şi să reveniţi la silueta dinaintea naşterii.

Când vine vorba de alăptat există posibilitatea ca la un moment dat să nu aveți timp sau să vă aflați într-un loc unde pur și simplu nu aveți cum. Pentru aceasta există pompe pe  care le puteți folosi pentru a extrage laptele în prealabil.Laptele colectat trebuie păstrat în sticle de sticlă sau în pungi speciale pentru stocarea laptelui. Evitaţi sticlele de plastic deoarece au fost demonstrate efectele negative pe care recipientele din plastic le au asupra calităţii laptelui. Laptele se depozitează în frigider vreme de o zi sau congelat până la trei luni. În momentul în care aveţi nevoie de el tot ce trebuie să faceţi este să îl dezgheţaţi gradual. Atenţie însă, căci laptele NU se dezgheaţă la temperatura camerei, ci gradual în frigider, iar dacă vă grăbiţi, puteţi ţine sticlă sub jetul de apă, mărind constant temperatura până ajunge la 37 de grade. (sursa foto: pinterest.com)

O astfel de pompă vă ajută și în situațiile în care trebuie să mulgeți excesul de lapte pentru a preveni probleme medicale. Chit că asta este o temere des întâlnită, sunt șanse mult mai mari să produceți lapte în exces decât să nu produceți suficient.

Din moment ce orice substanță ingerată afectează compoziția laptelui, pe durata perioadei de alăptare va trebui să țineți o dietă cât mai sănătoasă și să consumați un supliment zilnic de calorii pentru a compensa deficitul produs prin alăptare. La fel ca în timpul sarcinii, fumatul este interzis. Cât despre cofeină și alcool, consumul acestora trebuie redus la minim, preferabil cu cât mai multe ore înainte de alăptare sau imediat după, în funcție de cum vă organizați programul.

Aceste schimbări ar putea părea drastice la început, în funcție de stilul de viață pe care l-ați avut înainte de sarcină. Cu toate acestea veți descoperi curând că aceste mici sacrificii merită. Legătura creată între mamă și copil prin actul alăptării reprezintă o conexiune emoțională unică, imposibil de comparat cu orice altă relație.

Articolul următor

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...

Câte cuvinte trebuie să spună un copil la un an. Când să ne îngrijorăm dacă micuțul nu vorbește

Primul an de viață al copilului tău este plin de momente emoționante și dezvoltări importante, iar una dintre cele mai așteptate etape este începutul...

Ce trebuie să-i spună o mămică fetiței ei despre menstruație. Cum să o pregătească

Menstruația este un subiect important și inevitabil în viața fiecărei fete, iar abordarea acestuia cu deschidere și sensibilitate poate avea un impact semnificativ asupra...

Primul zbor cu avionul al copilului tău. Cum să-l transformi într-o experiență de neuitat

Primul zbor cu avionul al copilului tău este o experiență plină de emoții și neprevăzut, atât pentru el, cât și pentru tine ca părinte....

Ce să NU mănânci dacă ești însărcinată

Sarcina este o perioadă esențială în viața unei femei, iar alimentația joacă un rol crucial în sănătatea mamei și a copilului. În această perioadă,...