Alăptarea si schimbarea stilului de viață

În mod evident, nașterea unui copil reprezintă o schimbare majoră în viața noilor părinți. Multe lucruri trebuiesc adaptate la noua situație. Ca și când vergeturile și șoldurile mai late n-ar fi fost suficiente, pentru mamele care se decid să alăpteze, trebuie să ştie că vor apărea încă și mai multe schimbări atât fizice cât și psihice, căci alăptatul are efecte unice asupra organismului femeii. De aceea, starea de spirit a proaspetei mămici este extrem de importantă în comunicarea cu bebeluşul, căci grijile şi tensiunea psihică pot avea efecte asupra scurgerii laptelui.

Un alt exemplu ar fi acela că, alăptatul poate încetini ovulaţia, însă asta nu înseamnă că femeia devine infertilă. Chiar dacă menstruaţia încetează, asta nu înseamnă că organismul nu produce ovule. Desigur, acesta este un efect secundar al alăptatului şi nu o metodă contraceptivă. Pentru a fi absolut sigure, este necesar să folosiți metode contraceptive reale. O scurtă menţiune: pilulele ce conţin progesteron pot să scadă cantitatea de grăsime din laptele matern, iar cele care conţin estrogen pot să scadă secreţia de lapte până la dispariţie.

Pentru multe femei este foarte important ca după naștere să își recapete cât mai repede echilibrul. Când vine vorba de sport, sală sau exerciții fizice, se recomandă să așteptați 2-3 luni după naștere pentru a nu vă suprasolicita corpul. Pe de altă parte, nici o cură de slăbire nu este recomandată atâta timp cât alăptați. Arderea rapidă a grăsimilor eliberează substanțe nocive în organism iar acestea vor afecta laptele și, implicit, bebelușul.

Există nenumărate programe special concepute pentru refacerea corpului în perioada post natală, la fel cum există antrenori specializați în acest domeniu. O vizită la un nutriţionist vă poate ajuta să scăpaţi de lichidul în plus şi să reveniţi la silueta dinaintea naşterii.

Când vine vorba de alăptat există posibilitatea ca la un moment dat să nu aveți timp sau să vă aflați într-un loc unde pur și simplu nu aveți cum. Pentru aceasta există pompe pe  care le puteți folosi pentru a extrage laptele în prealabil.Laptele colectat trebuie păstrat în sticle de sticlă sau în pungi speciale pentru stocarea laptelui. Evitaţi sticlele de plastic deoarece au fost demonstrate efectele negative pe care recipientele din plastic le au asupra calităţii laptelui. Laptele se depozitează în frigider vreme de o zi sau congelat până la trei luni. În momentul în care aveţi nevoie de el tot ce trebuie să faceţi este să îl dezgheţaţi gradual. Atenţie însă, căci laptele NU se dezgheaţă la temperatura camerei, ci gradual în frigider, iar dacă vă grăbiţi, puteţi ţine sticlă sub jetul de apă, mărind constant temperatura până ajunge la 37 de grade. (sursa foto: pinterest.com)

O astfel de pompă vă ajută și în situațiile în care trebuie să mulgeți excesul de lapte pentru a preveni probleme medicale. Chit că asta este o temere des întâlnită, sunt șanse mult mai mari să produceți lapte în exces decât să nu produceți suficient.

Din moment ce orice substanță ingerată afectează compoziția laptelui, pe durata perioadei de alăptare va trebui să țineți o dietă cât mai sănătoasă și să consumați un supliment zilnic de calorii pentru a compensa deficitul produs prin alăptare. La fel ca în timpul sarcinii, fumatul este interzis. Cât despre cofeină și alcool, consumul acestora trebuie redus la minim, preferabil cu cât mai multe ore înainte de alăptare sau imediat după, în funcție de cum vă organizați programul.

Aceste schimbări ar putea părea drastice la început, în funcție de stilul de viață pe care l-ați avut înainte de sarcină. Cu toate acestea veți descoperi curând că aceste mici sacrificii merită. Legătura creată între mamă și copil prin actul alăptării reprezintă o conexiune emoțională unică, imposibil de comparat cu orice altă relație.

Articolul următor

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Mituri și adevăruri despre alăptarea de noapte. Este cu adevărat dăunătoare pentru somnul bebelușului?

Alăptarea de noapte este un subiect frecvent discutat în cercurile de părinți și în rândul specialiștilor, fiind adesea însoțit de mituri și teorii nefundamentate....

Educația financiară pentru copii. Învață-i despre bani de la o vârstă fragedă

Educația financiară este un subiect din ce în ce mai important în societatea contemporană. Mulți dintre noi, ca adulți, nu am avut parte de...

Cum să-ți încurajezi copilul să fie curios și să învețe pe cont propriu

Curiozitatea este o caracteristică esențială în dezvoltarea unui copil, iar încurajarea acesteia poate avea un impact semnificativ asupra modului în care acesta abordează învățarea...

Cum să îți ajuți bebelușul să scape de suzetă

Suzeta poate fi o alinare pentru mulți bebeluși, dar vine un moment când părinții decid că este timpul să renunțe la acest accesoriu. Procesul...

Furia laptelui. Ce este și cum să o gestionezi corect

„Furia laptelui” este un termen des întâlnit de mamele care alăptează și descrie un fenomen comun în primele zile după naștere, când sânii devin...