Alăptarea – idei preconcepute

Există multe de idei preconcepute atunci când vine vorba de alăptare și marea lor majoritate sunt folosite pentru a justifica părerile contra. În cea mai mare parte, aceste argumente sunt anecdotice: povești de groază despre dureri, sângerări și inflamații precum și tot soiul de frici nefondate.

În primul rând trebuie să știți că doar 2% din mame se află în imposibilitatea de a alăpta din motive medicale fizice. Aceste cazuri sunt însă destul de rare. Pentru restul de 98% nu există nici un impediment fizic dacă au informaţii corecte şi sprijin. De cele mai multe ori, blocajele apar pe fond psihic. Nervozitatea și oboseala din primele zile de după naștere combinate cu fricile de orice fel pot duce la reacții fizice.  Toate mamele își iubesc copiii indiferent de modul de hrănire.

Dacă vă simțiți nesigure pe corpul vostru sau vă temeți că v-ați putea regăsi într-una din situațiile mai puțin fericite, puteți citi în articolul dedicat problemelor legate de alăptare care ar fi cele mai frecvente (despre care știu eu) impedimente în perioada alăptării.

În primul rând, este clar că alăptarea bebelușului pe întreaga perioadă recomandată (primele 6 luni de viață) aduce niște schimbări ale stilului de viață. Aceste schimbări implică un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie sănătoasă şi pe cât se poate, mai puţin stres.

La fel ca pe durata sarcinii, în momentul în care o mamă se decide să alăpteze, nicotina este interzisă. Spre deosebire de sarcină, alcoolul și cofeina sunt OK, atâta timp cât cantitățile consumate sunt păstrate la minim iar consumul se face cu cateva ore bune înaintea alăptării.

Un avantaj când vine vorba de alăptat este programul de somn. Alăptatul vă ajută să vă creaţi un orar de somn, în funcţie de orarul bebeluşului şi vă va fi mult mai ușor decât trezitul din somn în miez de noapte și așteptatul până ce se încălzește biberonul.

De fapt, multe din aceste prejudecăți legate de alăptat sunt mai mult chestiuni organizare și de timp. Perioada de ajustare și schimbările aduse de prezența nou-născutului reprezintă un factor de stres important și multe femei preferă să nu adauge și alăptatul la noua situație.

Pe de altă parte, după o scurtă perioadă de adaptare, dacă alegeți să alăptați veți descoperi că este o activitate naturală și chiar relaxantă. Nimeni nu poate nega avantajele aduse de crearea unei legături psihologice puternice între mamă și copil iar alăptatul reprezintă una dintre cele mai bune metode pentru asta.

Pentru unele proaspete mămici, alăptatul în public poate reprezenta un obstacol, ce aduce dupa sine mult stres si chiar frustrare. Totul depinde însă, de mediu şi de cât de comfortabil vă simţiţi în această situaţie, mai ales că în jurul acestui subiect au existat şi există diverse controverse. Există argumente pro şi contra dar, din moment ce nu există nici o dispoziţie legală, alegerea depinde de dumneavoastră şi trebuie ţinut cont de faptul că alăptarea este dreptul fundamental al copilului de a fi alăptat la cerere.

Există şi cazuri extrem de rare în care alăptatul poate provoca afecţiuni medicale, însă cazurile sunt extrem de rare şi de aceea, înainte de a lua orice fel de decizie legată de acest subiect, trebuie să vă informaţi şi să dicutati cu medicul vostru.

Atunci când luați în calcul avantajele și dezavantajele alăptatului, veți descoperi că raportul dintre cele două nu este unul egal. Practic când vine vorba de alăptat nici nu putem vorbi efectiv de dezavantaje ci doar de o perioadă de ajustare în care veți fi nevoite să faceți niște schimbări în stilul dumneavoastră de viață, schimbări care oricum sunt inevitabile după naștere. Decizia finală, desigur, vă aparține.   

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Lupta cu oboseala în sarcină. Soluții pentru a gestiona epuizarea fizică și emoțională

Sarcina este o perioadă incredibilă în viața unei femei, plină de așteptări și bucurii, dar și de provocări. Unul dintre cele mai frecvente și...

Diversificarea: când și cum introduci alimentele solide

Diversificarea este o etapă importantă în dezvoltarea unui copil, marcând tranziția de la laptele matern sau formulă la alimentele solide. Este o perioadă plină...

Alăptarea și medicamentele – ce poate însemna pentru bebelușul tău

Alăptarea este, fără îndoială, un act esențial în dezvoltarea fizică și emoțională a unui copil. Laptele matern este considerat cel mai bun aliment pentru...

Durerile tăcute ale sarcinii. Ce nu se spune la controalele de rutină

Sarcina este adesea percepută ca o perioadă plină de magie și bucurie, un moment în care viitoarele mame așteaptă cu nerăbdare să își cunoască...

Nu toate burticile femeilor însărcinate arată la fel. Despre forme, poziții și interpretări greșite

Este imposibil să nu observi că burticile femeilor însărcinate sunt un subiect de interes pentru cei din jur. De la forme și dimensiuni variate,...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com