Alăptarea – idei preconcepute

Există multe de idei preconcepute atunci când vine vorba de alăptare și marea lor majoritate sunt folosite pentru a justifica părerile contra. În cea mai mare parte, aceste argumente sunt anecdotice: povești de groază despre dureri, sângerări și inflamații precum și tot soiul de frici nefondate.

În primul rând trebuie să știți că doar 2% din mame se află în imposibilitatea de a alăpta din motive medicale fizice. Aceste cazuri sunt însă destul de rare. Pentru restul de 98% nu există nici un impediment fizic dacă au informaţii corecte şi sprijin. De cele mai multe ori, blocajele apar pe fond psihic. Nervozitatea și oboseala din primele zile de după naștere combinate cu fricile de orice fel pot duce la reacții fizice.  Toate mamele își iubesc copiii indiferent de modul de hrănire.

Dacă vă simțiți nesigure pe corpul vostru sau vă temeți că v-ați putea regăsi într-una din situațiile mai puțin fericite, puteți citi în articolul dedicat problemelor legate de alăptare care ar fi cele mai frecvente (despre care știu eu) impedimente în perioada alăptării.

În primul rând, este clar că alăptarea bebelușului pe întreaga perioadă recomandată (primele 6 luni de viață) aduce niște schimbări ale stilului de viață. Aceste schimbări implică un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie sănătoasă şi pe cât se poate, mai puţin stres.

La fel ca pe durata sarcinii, în momentul în care o mamă se decide să alăpteze, nicotina este interzisă. Spre deosebire de sarcină, alcoolul și cofeina sunt OK, atâta timp cât cantitățile consumate sunt păstrate la minim iar consumul se face cu cateva ore bune înaintea alăptării.

Un avantaj când vine vorba de alăptat este programul de somn. Alăptatul vă ajută să vă creaţi un orar de somn, în funcţie de orarul bebeluşului şi vă va fi mult mai ușor decât trezitul din somn în miez de noapte și așteptatul până ce se încălzește biberonul.

De fapt, multe din aceste prejudecăți legate de alăptat sunt mai mult chestiuni organizare și de timp. Perioada de ajustare și schimbările aduse de prezența nou-născutului reprezintă un factor de stres important și multe femei preferă să nu adauge și alăptatul la noua situație.

Pe de altă parte, după o scurtă perioadă de adaptare, dacă alegeți să alăptați veți descoperi că este o activitate naturală și chiar relaxantă. Nimeni nu poate nega avantajele aduse de crearea unei legături psihologice puternice între mamă și copil iar alăptatul reprezintă una dintre cele mai bune metode pentru asta.

Pentru unele proaspete mămici, alăptatul în public poate reprezenta un obstacol, ce aduce dupa sine mult stres si chiar frustrare. Totul depinde însă, de mediu şi de cât de comfortabil vă simţiţi în această situaţie, mai ales că în jurul acestui subiect au existat şi există diverse controverse. Există argumente pro şi contra dar, din moment ce nu există nici o dispoziţie legală, alegerea depinde de dumneavoastră şi trebuie ţinut cont de faptul că alăptarea este dreptul fundamental al copilului de a fi alăptat la cerere.

Există şi cazuri extrem de rare în care alăptatul poate provoca afecţiuni medicale, însă cazurile sunt extrem de rare şi de aceea, înainte de a lua orice fel de decizie legată de acest subiect, trebuie să vă informaţi şi să dicutati cu medicul vostru.

Atunci când luați în calcul avantajele și dezavantajele alăptatului, veți descoperi că raportul dintre cele două nu este unul egal. Practic când vine vorba de alăptat nici nu putem vorbi efectiv de dezavantaje ci doar de o perioadă de ajustare în care veți fi nevoite să faceți niște schimbări în stilul dumneavoastră de viață, schimbări care oricum sunt inevitabile după naștere. Decizia finală, desigur, vă aparține.   

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Modul în care trăiesc emoțiile părinții poate afecta dezvoltarea copilului

În cadrul familiilor noastre, modul în care ne exprimăm sentimentele, vorbim despre ele și le gestionăm poate avea un impact profund asupra copiilor noștri....

Kaufland se alătură celei de-a 10-a ediții a Colectei Naționale de Alimente prin Cutia cu fericire

Kaufland România anunță participarea sa la cea de-a 10-a ediție a Colectei Naționale de Alimente, inițiativă derulată de Federația Băncilor pentru Alimente din România...

Timp pentru familie. Românii au talent, o nouă ediție, diseară

O nouă săptămână se apropie de final, așa că e vremea pentru talent, pentru momentele autentice, în care se pune suflet și se lasă...

Până pe 30 aprilie, profesorii își pot rezerva locul, în exclusivitate, la cel mai mare eveniment educațional din Europa

Până la data de 30 aprilie a.c., personalul din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România beneficiază de exclusivitate și de tarife preferențiale...

Amenzi usturătoare pentru părinții care-și iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor

Părinții care își iau copiii în vacanțe în timpul cursurilor școlare se pot confrunta acum cu amenzi usturătoare, iar aceste controale nu se limitează...