Adevărul despre beneficiile și riscurile co-sleepingului

Somnul cu bebelușul în același pat poate fi un subiect controversat. Iată ce trebuie să știți despre riscurile co-sleepingului, de ce unele familii îl aleg și ce alte alternative mai sigure există.

Subiectul co-sleeping-ului și al împărțirii patului poate fi o provocare, deoarece, în timp ce organizații de conducere precum Academia Americană de Pediatrie (AAP) au poziții publice clare împotriva practicii atunci când vine vorba de sugari, multe familii încă dorm împreună cu bebelușul lor.

Într-adevăr, în unele culturi, dormitul în comun este normal. Unii părinți cred că presupusele beneficii ale somnului în comun depășesc riscurile cunoscute. În timp ce alți părinți se trezesc co-dormind din comoditate sau din dorința disperată de a dormi mai mult ei înșiși.

Diviziunea dintre poziția oficială a experților și ceea ce fac părinții de fapt poate duce la o lipsă de conversație sinceră între medici și părinți. De aceea, este important ca părinții să se informeze despre co-sleeping și să discute cu medicii lor despre orice îngrijorare pe care o au cu privire la somnul bebelușului lor. Iată ce ar trebui să știe toți părinții despre beneficiile și riscurile co-sleepingului.

Ce spune cercetarea

Adevărul este că somnul în comun este asociat cu un risc crescut de deces accidental la bebeluși. Orientările AAP privind somnul în siguranță, care au fost actualizate în iunie 2022, afirmă că părinții nu ar trebui să-și lase niciodată copilul să doarmă în pat cu ei – invocând riscul de sufocare, sindromul morții subite a sugarului (SIDS) și alte decese legate de somn.

Ghidurile AAP pentru somn sigur

AAP recomandă ca bebelușii să doarmă singuri pe spate într-un pătuț sau pe o saltea plată, fermă, cu un cearșaf bine fixat. În pătuț nu ar trebui să existe alte obiecte, cum ar fi jucării, bare de protecție pentru pătuț, pături libere.

Într-adevăr, conform datelor compilate de NPR în 2018, un copil cu risc scăzut (adică un copil care nu are nicio afecțiune medicală care să interfereze cu respirația sau alți factori de risc, cum ar fi prematuritatea) are o șansă de 1 din 16.400 de a muri din cauza SIDS în patul unui părinte. Probabilitatea scade la 1 din 46.000 în timp ce dormi într-un pătuț în camera părinților.

În plus, o analiză din 2021 privind riscurile co-sleepingului de la Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor din Regatul Unit a constatat că riscurile sunt mai mari atunci când:

– Dormitul în comun se face pe o canapea versus un pat
– Copilul are sub 98 de zile
– Co-sleeping se face toată noaptea față de o parte din noapte
– Dacă adultul co-dormit a consumat alcool
– Dacă adultul co-dormit a fumat

Acolo unde un bebeluș doarme – indiferent dacă dormi împreună cu un părinte sau singur – are un impact semnificativ asupra siguranței lui. De exemplu, cel mai rău loc pentru care un nou-născut să adoarmă este pe o canapea, un fotoliu sau o altă suprafață moale și noduroasă, care poate crea buzunare de aer care îi îngreunează respirația. Acest lucru este deosebit de periculos în timpul hrănirilor târzii, când atât părinții, cât și copilul sunt adormiți.

Strategii de prevenire a SIDS pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască

„Dacă crezi că există chiar și cea mai mică posibilitate ca să adormi [în timpul alăptării], hrănește-ți copilul pe pat, mai degrabă decât pe o canapea sau un scaun cu perne”, a spus Lori Feldman-Winter, medic, membru în grupul operativ pentru SIDS și coautor al raportului AAP din 2016 privind ghidurile de somn sigur pentru sugari, într-o declarație. „Dacă adormi, de îndată ce te trezești, asigură-te că muți copilul în propriul pat”, a adăugat ea.

În ciuda dovezilor care evidențiază riscurile, multe familii dorm împreună. De fapt, conform datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din 2015, mai mult de jumătate dintre mamele chestionate au raportat că au dormit împreună. Deci, de ce părinții aleg încă să doarmă împreună cu bebelușii lor? Ei bine, împreună cu unele practici culturale, presupusele beneficii ale somnului în comun sunt că promovează legătura, îi ajută pe copii să se simtă în siguranță și facilitează alăptarea pe timp de noapte. Dar cât de mult adevăr există aceste afirmații?

De ce părinții aleg co-sleeping

Chiar și atunci când medicii și organizațiile importante din domeniul sănătății sfătuiesc cu fermitate să nu apeleze la co-sleeping, unii părinți încă îl aleg pentru beneficii percepute, cum ar fi legătura și comoditatea.

Din punct de vedere practic, dormitul în comun oferă confort: împărțirea patului nu numai că îi ține pe părinți aproape fizic pentru a răspunde nevoilor copilului pe timp de noapte, dar apropierea poate face mai ușor pentru părintele care alăptează să alăpteze pe tot parcursul nopții, cu întreruperi minime. la propriul lor somn.

Dincolo de faptul că e mai practic, părinții au o dorință instinctuală de a rămâne aproape de copilul lor, iar unii părinți cred că copiii obțin un sentiment mai mare de siguranță și bunăstare dormind lângă părinții lor.

Dezavantajele co-sleepingului

Pe de altă parte, Lynelle Schneeberg, Psy.D., director al programului de somn comportamental la Centrul Medical pentru Copii din Connecticut, le spune părinților că împărțirea unui pat cu un copil aproape întotdeauna, în cele din urmă, devine problematică din mai multe motive. A ajuta copiii să devină încrezători, independenți este mai important decât orice efect pozitiv al somnului în comun, spune dr. Schneeberg. De fapt, potrivit Dr. Schneeberg, unele dintre riscurile co-sleepingului depășesc siguranța fizică.

Copiii tăi pot dezvolta o “cârje de somn”

A avea mereu un părinte la culcare poate deveni o puternică „asociere de declanșare a somnului”, numită și cârjă de somn sau suport de somn, ceea ce este ceva fără care copilul tău nu poate scăpa. „Copiii trebuie să învețe cum să adoarmă fără un părinte în apropiere”, spune dr. Schneeberg.

 

Copiii tăi pot prezenta comportamente anxioase

Pe lângă dezvoltarea cârjei de somn, unii copii vor ajunge să se aștepte la interacțiuni precum frecarea spatelui, mângâieri. „Poate fi diagnosticați greșit ca fiind anxioși, deoarece, din moment ce le este greu să adoarmă fără un părinte în apropiere, uneori manifestă comportamente anxioase pentru a convinge un părinte să stea în apropiere la culcare”, explică dr. Schneeberg.

Calitatea somnului dumneavoastră poate avea de suferit

Copiii pot perturba somnul parintilor lor, explica dr. Schneedberg. „Am văzut multe familii în care un părinte – cel mai adesea, tatăl – ajunge să doarmă într-o cameră complet diferită”, spune ea. „Părintele cu copii devine adesea epuizat fie de somnul agitat al copiilor, fie de nevoile fiecărui copil după o trezire.”

Relația ta poate avea de suferit

Pentru multe cupluri cu copii, serile sunt singurul moment în care trebuie să fie singuri împreună. Cu toate acestea, atunci când împarți patul cu copiii tăi, asta te separă literalmente de partenerul tău.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Prima tabără a copilului tău. Sfaturi pentru părinți

Participarea în prima taberă este o etapă importantă atât pentru copil, cât și pentru părinți. Este primul pas către independență, un pas care îl...

Ce m-a speriat cel mai mult în perioada alăptării

Perioada alăptării. Ah, ce amintiri! Pe cât de frumoasă și de emoționantă a fost, pe atât de înfricoșătoare s-a dovedit a fi. Cum spune...

Cele mai bune sfaturi pe care i le poate da un tată fiicei sale

Rolul unui tată în viața unei fiice este extrem de important, iar relația dintre ei poate influența profund dezvoltarea personală a fiicei. Timpul petrecut...

Povestea mea despre bullying și cum am învățat să mă iubesc pe mine

Eram adolescentă, cu tot ce înseamnă vârsta asta: confuzie, căutări, dorințe și, mai ales, nesiguranță. Dar nimic nu m-a pregătit pentru ce aveam să...

Copilului tău îi miroase foarte tare transpirația. Care pot fi cauzele și ce este de făcut

Transpirația urât mirositoare la copii poate fi îngrijorătoare pentru mulți părinți, mai ales dacă apare la vârste fragede sau este neobișnuit de puternică. Deși...
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com