Dacă ești părinte, probabil că vrei ca micuții tăi să fie fericiți. Dar acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când sfaturile experților în educație parentală par contraintuitive – cum ar fi evitarea nevoii de a-i înveseli mereu când se simt dezamăgiți.
Cercetătorii fericirii precum Laurie Santos și Arthur Brooks vă pot ajuta. Sunt două dintre cele mai proeminente voci din domeniu: Santos este profesor de psihologie și instructor din spatele celui mai popular curs de la Universitatea Yale, iar Brooks este un profesor de la Universitatea Harvard, care conduce Laboratorul de Leadership și Fericire al școlii.
Cercetările lor contează în special acum, când vine vorba de copii. Depresia și anxietatea se numără printre cele mai mari preocupări pe care părinții le au pentru copiii lor pe fondul unei crize de sănătate mintală a tinerilor, potrivit unui sondaj recent al Pew Research Center efectuat de părinți din SUA.
În comparație cu semenii lor, copiii fericiți au, de asemenea, mai multe șanse să devină adulți de succes, cu performanțe generale mai bune la muncă și relații sociale îmbunătățite, arată cercetările.
Sfaturile celor doi specialiști
Iată câteva dintre cele mai bune sfaturi pe care Brooks și Santos le-au împărtășit părinților despre cum să crească copii mai fericiți:
Învață-i pe micuți că emoțiile negative sunt normale și nu permanente.
„Uneori, vom fi doar supărați sau triști sau anxioși sau frustrați sau orice ar fi. Și genul ăsta de lucruri este normal”, a spus Santos în podcast-ul său, „The Happiness Lab”, la începutul acestui an, adăugând: „Acesta este un concept greu de obținut pentru adulți. Dar poate fi deosebit de greu pentru copii.”
Părinții se grăbesc adesea să-și înveselească copiii – spunând o glumă sau oferind mită, cum ar fi o prăjitură sau o jucărie nouă. Dar o soluție temporară nu abordează sursa proastei dispoziții și evită să-i învețe copilul o lecție importantă: emoțiile negative sunt normale și vor trece în cele din urmă.
Copiii trebuie să învețe cum să-și gestioneze sentimentele pentru a-și dezvolta rezistența, spun psihologii copiilor. Asta înseamnă că părinții trebuie să-i ajute să înțeleagă să nu le fie rușine de sentimente precum furie, tristețe sau anxietate.
Încercați să utilizați o analogie ușor de înțeles, cum ar fi zilele însorite și ploioase ale vremii, a sugerat Santos.
„Putem învăța copiii că, uneori, vremea voastră emoțională este ca și în San Diego, unde este – teoretic – însorit tot timpul”, a spus ea. „Și uneori vremea ta emoțională seamănă cu locul în care am copilărit în nord-est, unde este zăpadă sau plouă”.
La fel ca vremea, este normal ca emoțiile să se schimbe în timp, a adăugat Santos: „Nu poate fi însorit în fiecare zi când vine vorba de sănătatea ta emoțională”.
Nu-i învățați pe copii să se teamă de lume
Lumea este plină de titluri negative – dar dacă încerci să-ți pregătești copiii pentru fiecare scenariu din cel mai rău caz, riscați să-i sperii. Acest lucru nu îi va menține în siguranță și îi va face anxioși și mai puțin probabil să reușească, spune Brooks.
Copiii care văd lumea ca fiind periculoasă și amenințătoare „sunt mai puțin sănătoși decât colegii lor, mai adesea triști, mai predispuși să fie deprimați și mai puțin mulțumiți de viața lor”, a scris Brooks. „De asemenea, tind să le displacă locurile de muncă și să aibă rezultate mai slabe decât omologii lor mai pozitivi”.
Soluția lui: Pregătește copiii pentru probleme specifice pe care probabil le vor întâlni și fii realist în ceea ce privește nivelul de pericol. Puteți învăța copiii să nu accepte niciodată plimbări cu străini fără a-i face să se teamă de toți oamenii noi în orice situație.
Brooks și soția sa au lucrat pentru a contracara „pesimismul în creștere” al fiicei lor, împărtășind perspective pozitive concrete despre lume, a menționat el.
„Nu am acoperit amenințările; pur și simplu am încercat să fim specifici despre comportamentele amabile la care am fost martori și despre modurile în care lumea era mai sigură și mai prosperă astăzi decât în trecut”, a scris Brooks. „A fost modul nostru de a împărtăși credința noastră autentică că, în general, majoritatea oamenilor sunt buni și lucrurile se îmbunătățesc”.
Încearcă să fii o influență pozitivă, pentru că fericirea este contagioasă
Brooks și Santos sunt de acord asupra unui punct cheie despre fericire: este contagioasă. Când ești fericit, copiii tăi pot deveni bucuroși pur și simplu fiind în preajma ta.
„Problema nr. 1 pe care o văd în dinamica familiei este o contagiune socială a negativității”, a spus Brooks pentru Harvard Business Review. „La asta trebuie să se întoarcă fiecare dintre noi, este să încerce să injecteze virusul fericirii în familia noastră și, practic, să o facă intenționat”.
Acest lucru este valabil pentru toate emoțiile, arată cercetările și un motiv bun pentru părinți să oglindească comportamentul sănătos pe care speră să îl vadă la copiii lor. „La bine și la rău, părinții au un efect enorm asupra setului de emoții ale copiilor lor și asupra nivelului de anxietate al copiilor lor”, a spus Santos pentru podcastul „House Calls” al chirurgului general al SUA, Dr. Vivek Murthy, anul trecut.
Dacă te simți îngrijorat de notele copiilor tăi sau de relațiile sociale, micuții tăi vor încorpora această anxietate în propriile lor vieți, a spus Santos. Reglarea anxietății și „practicarea unui pic de autocompasiune” – chiar și să luați timp liber de la muncă pentru a scăpa de presiunea din propria viață – poate fi „cu adevărat utilă”, a adăugat ea.
„Dacă poți începe să-ți recadrezi [modul tău de gândire], asta va fi de mare ajutor pentru copiii tăi, ” a spus Santos.