8 probleme în cuplu după naștere și cum le rezolvăm

Apariția unui nou membru în familie este unul dintre cele mai frumoase momente pe care un cuplu îl trăiește, însă această fericire aduce noi responsabilități și acțiuni care se vor concentra în cea mai mare măsură asupra bebelușului care este pus pe primul loc. Pachetul acesta de schimbări inevitabile în stilul de viață al proaspeților păriniți poate ajunge să cauzez relației dintre cei doi, problemă pe care o întâmpină majoritatea cuplurilor în primele luni de la naștere.

Acestea sunt printre cele mai des întâlnite probleme de cuplu după naștere și cum pot fi rezolvate:

  1. Sarcinile și îndatoririle zilnice sunt din ce în ce mai solicitante și așa apar micile certuri

Chiar dacă și înainte de apariția nou-născutului trebuia făcută curățenie, spălate vasele sau făcute cumpărăturile, toate acestea puteau fi amânate înainte. Din cauza responsabilităților cărora pare că nu le mai faceți față se ajunge la certuri datorate impresiei că unul face mai multe decât celălalt. Soluția acestei probleme poate fi rezolvată ușor prin împărțirea clară a sarcinilor între cei doi sau chiar a realizării unei liste zilnice cu ce trebuie să facă fiecare, pentru ca amândoi să știți exact ce are de făcut sau ce a făcut deja celălalt și așa se poate elimina gândul că unul este mai implicat în noile îndatoriri.

Majoritatea bărbaților fac față mai greu situației de proaspăt tătic, așa că, poți să-l feliciți sau să-i arăți aprecierea ta când rezolvă îndatoririle zilnice, chiar dacă și tu aștepți același lucru, pe el o să-l determine să fie și mai implicat pe viitor.

  1. Activitatea sexuală are de suferit

Această problemă apare mai ales în primele luni după naștere. Este de înțeles faptul că după o zi obositoare cu cel mic, tot ce îți dorești este somnul bine meritat și nu te mai gândești la sex, însă aceste situații în mod repetat pot cauza mult relației voastre.

Dragostea și viața sexuală sunt necesare pentru fericirea în cuplu, așa că există câteva trucuri care vă pot ajuta. Pentru a depăși acest moment delicat pregătirea este foarte benefică. Nu spunem să faceți sex programat, dar dacă îți iei un timp doar al tău înainte de seară, în care te gândești ce lenjerie să porți, să te epliezi sau să eliberezi dormitorul de jucăriile celui mic pentru a avea un spațiu doar al vostru va ajuta mult.

  1. 3. Sunteți în contradictoriu cu modul de creștere al copilul

Inevitabil vor exista momente în care tu decizi că trebuie adormit copilul la o anumită oră care poate pentru soț pare greșită, sau decizi să liniștești copilul și pe el îl deranjează plânsetele. Fiecare trebuie lăsat să vadă consecințele deciziilor pe care le-a luat în ceea ce privește bebelușul și nu doar să i se spună că nu a procedat corect.

Un exemplu foarte clar. Dacă unul dintre voi a decis să-l lase pe cel mic să tragă un pui de somn prelungit în timpul zile, ceea ce a făcut ca la ora 4 dimineața copilul să se trezească, atunci tot același părinte să îl și supravegheze. În acest fel, fiecare dintre voi doi va înțelege că anumite reguli trebuiesc respectate și că, în acest caz, programul orelor de somn este foarte important pentru bebeluș.

  1. Părinții voștri sunt mult mai prezenți în viața voastră de familie și vor să petreacă timp cu bebelușul

Problema bunicilor care vin din ce în ce mai des în vizită, care stau aproape toată ziua lângă voi și care doresc că petreacă și 24 de ore cu bebelușul dacă este posibil poate deveni deranjantă la un moment dat. Nu trebuie să-ți fie jenă în a impune anumite bariere și a spune „nu” când simți să faci asta. Dacă nu vrei ca părinții tăi să vină azi în vizită, le spui frumos că apreciezi efortul și implicarea lor, dar azi vrei să petreceți timp doar voi doi și bebelușul. Același lucru îl poți face și în cazul păriniților lui, spune-i că ești ușor deranjată de prezența atâtor oameni în casă și lasă-l pe el abordeze acest subiect.

  1. Timpul vostru acum implică un nou membru

Și faptul că nu mai aveți atât de mult timp doar pentru voi poate afecta relația. Dacă ieșitul la cină în oraș nu mai este atât de realizabil, încercați asta acasă, spre exemplu. În acest fel, cât timp bebelușul doarme puțin, voi doi puteți profita de acest răgaz, dar și să discutați despre treburi casnice într-o manieră mai relaxată care nu va părea o nouă obligație. Ascultați-vă nemulțumirile unul altuia, înțelegeți-vă nevoile proprii și faceți dintr-o cină acasă un lucru benefic pentru bunăstarea relației voastre.

  1. Banii contează mai mult ca înainte

Printre factorii de stres pe care îi resimt noii părinți se numără și problema banilor sau teama că bugetul lunar se va termina înainte de a fi cumpărate toate cele necesare. Din această cauză există cazuri în care mămicile care aleg să stea acasă toată perioada concediului de maternitate se confruntă cu stări de anxietate în ceea ce privește banii sau simțind că nu mai aduc atât de mulți bani acasă se însărcinează singure cu din ce în ce mai multe treburi casnice. Este complet greșită această gândire, în schimbul banilor ai ales să te ocupi de educația celui mai frumos lucru din viața voastră de cuplu, bebelușul. Nu ai de ce să te simți îndatorată cu tot ce se întâmplă acasă, doar pentru simplul fapt că tu stai acasă și soțul merge la job.

Un exercițiu pentru a rezolva această problemă ar fi ca înainte de a decide să aveți un copil sau cu 6-7 luni înainte de naștere să încercați reducerea bugetului lunar la doar un salariu, iar pe celălalt să-l puneți într-un cont și să-l aveți ca salvare pentru cheltuieli neprevăzute în ceea ce privește bebelușul. Așa te vei obișnui cu o sumă mai mică și vei cântări mult mai benefic orice achiziție sau dacă merită ieșitul la masă în oraș de 4 ori pe săptămână sau e mulțumitor și o singură dată.

  1. Nu mai ai timp doar pentru tine

Noul eveniment din viața ta îți ocupă tot timpul, mai ales în primele 3 luni, iar faptul că nu prea mai ai cum să mergi nici la cumpărături singură te poate afecta puțin. După primele 3-4 luni de viață ale bebelușului deja te poți gândi la câteva ore doar ale tale. Caută ceva care îți place și fă acel lucru, dar încurajează-ți și partenerul să se ducă la o bere cu băieții dacă își dorește. Tu poți merge la salon, să alergi în parc sau orice altă activitate care îți face plăcere. În acest fel, amândoi veți fi mult mai motivați și implicați atât în relația voastră, cât și în creșterea copilului.

  1. Sunteți aceiași oameni, doar că ați devenit părinți

Nimic nu s-a schimbat, doar că nu mai sunteți doi. Aveți aceeași personalitate ca înainte, iar calitățile sau lucrurile care v-au făcut să vă îndrăgostiți unul de celălalt sunt încă acolo, voi sunteți acceași oameni, doar că acum aveți și un bebeluș, ați completat tabloul de familie.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Mituri și adevăruri despre alăptarea de noapte. Este cu adevărat dăunătoare pentru somnul bebelușului?

Alăptarea de noapte este un subiect frecvent discutat în cercurile de părinți și în rândul specialiștilor, fiind adesea însoțit de mituri și teorii nefundamentate....

Educația financiară pentru copii. Învață-i despre bani de la o vârstă fragedă

Educația financiară este un subiect din ce în ce mai important în societatea contemporană. Mulți dintre noi, ca adulți, nu am avut parte de...

Cum să-ți încurajezi copilul să fie curios și să învețe pe cont propriu

Curiozitatea este o caracteristică esențială în dezvoltarea unui copil, iar încurajarea acesteia poate avea un impact semnificativ asupra modului în care acesta abordează învățarea...

Cum să îți ajuți bebelușul să scape de suzetă

Suzeta poate fi o alinare pentru mulți bebeluși, dar vine un moment când părinții decid că este timpul să renunțe la acest accesoriu. Procesul...

Furia laptelui. Ce este și cum să o gestionezi corect

„Furia laptelui” este un termen des întâlnit de mamele care alăptează și descrie un fenomen comun în primele zile după naștere, când sânii devin...