8 moduri de a-ți pregăti copilul pentru prima zi de grădiniță/școală

Cu câteva schimbări simple de rutină și activități distractive, poți fi sigur că micuțul tău va fi pregătit pentru prima zi de grădiniță/școală.

În timp ce începutul fiecărui nou an școlar este o ocazie specială, prima zi de grădiniță/școală poate fi cea mai mare etapă de învățare existentă. Asta pentru că copilul tău este pe cale să se îmbarce într-o aventură de învățare care va depăși ABC-ul său; sala de clasă îi va ajuta, de asemenea, să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale. Grădinița este o experiență puternică care îi poate ajuta pe copii să se pregătească pentru succesul școlar, să creeze prietenii de durată și să îi învețe pe copii dragostea de a învăța care poate dura toată viața.

Există multe moduri în care părinții își pot ajuta copiii să se pregătească pentru prima zi de grădiniță. Am discutat cu experți în educație și profesori pentru a afla cele mai bune modalități de a vă pregăti copilul pentru prima zi de grădiniță, iată sfaturile lor.

Faceți cunoștință cu educatorul/educatoarea
Este important ca copilul dumneavoastră să viziteze grădinița dacă poate, așa că verificați pentru a vedea dacă posibil acest lucru. O vizită în persoană îi va ajuta să se simtă pregătiți pentru această mare schimbare în viețile lor și, de asemenea, îi va ajuta să atenueze temerile legate de a ști unde este baia și unde să-și pună lucrurile.

Anna Taylor, o profesoară, sugerează, de asemenea, ca părinții să-și învețe copilul o întrebare foarte simplă, odată ce își cunosc numele profesorului. „Îi învăț în mod explicit pe micuții mei expresia <Te rog, poți să mă ajuți?>”, explică ea pentru a ști la cine se pot adresa dacă au nevoie de ajutor.

Citiți despre prima zi de grădiniță/școală
Alegeți-vă cărți despre pregătirea pentru grădiniță/școală până în septembrie și micul dvs. se va simți pregătit să se alăture tuturor distracției. Câteva alegeri grozave potrivit includ:

  1. Mâna care sărută de Audrey Penn
  2. Grădiniță, Vin! De D. J. Steinberg
  3. Wemberly îngrijorat de Kevin Henkes
  4. David merge la școală de David Shannon

4. Exersați pregătirea
Septembrie poate fi o lună dificilă pentru părinți, deoarece copiii trebuie să se adapteze la dimineți devreme după o vară leneșă. Dacă copilul tău este nou în educația formală, ar putea găsi diminețile aglomerate și mai mult o adaptare. „Un lucru esențial de luat în considerare atunci când începeți grădinița/școala este să vă concentrați pe a face cunoscut necunoscutul pe cât posibil”, spune Julie Keyes, profesoară de peste 15 ani și fondatoarea The Educational Consultant. „Când copiii încep grădinița/școala, schimbarea în rutina lor zilnică este dramatică”.

Luați în considerare să testați câteva antrenamente de dimineață cu copilul dvs. Acest lucru vă va ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră să anticipați cum vor decurge zilele de școală și este o oportunitate excelentă de a-l învăța pe copilul dumneavoastră toate lucrurile pe care trebuie să le faceți dimineața și la ce să vă așteptați după-amiaza. Astfel, nu există surprize în prima zi de grădiniță/școală.

De asemenea, puteți trece peste programul zilnic dacă știți ce este, astfel încât copilul să știe la ce să se aștepte. De exemplu, spuneți-i când va avea loc ora poveștii, când vor avea pauză și când vor veni acasă. Ai putea chiar să încerci să exersezi programul acasă. Acest tip de practică le permite să știe la ce să se aștepte în noul lor mediu și ajută la atenuarea fricilor și a incertitudinii.

Stăpânește abilități de bază
Copiii care au câteva abilități de bază tind să se simtă mai confortabil în clasă, spune Mary Reede, o profesoară de grădiniță. Grădinița este locul în care copiii învață abilități de bază și își dezvoltă obiceiuri de învățare care le vor dura toată viața. Cu toate acestea, dacă copilul dvs. poate să numere deja până la zece, să-și recunoască numele, să folosească foarfece potrivite pentru copii, să țină un creion și să se îmbrace singur, se va simți mai bine.

Îți poți ajuta copilul să practice aceste abilități pe timpul verii într-un mod distractiv și fără stres, cum ar fi colorarea și conversația sau organizarea unei curse de îmbrăcare.

Joc de rol – Abilități de auto-îngrijire
Copiii mici trebuie să știe cum să aibă grijă de propriile nevoi atunci când intră la școală. Aceasta include mersul la baie, îmbrăcarea și spălarea mâinilor. Cel mai bun mod de a-i pregăti pentru aceste așteptări este să exersezi, să exersezi, să exersezi!

Reede notează că părinții trebuie să se asigure că copiii lor se spală bine pe mâini și respectă practicile de igienă adecvate. „Învață-ți copilul să strănute sau să-și sufle nasul într-un șervețel și apoi să-l arunce. Obișnuiește-l să se spele corect pe mâini și rezistă impulsului de a prelua de dragul eficienței. Copiii mici pot avea grijă de ei înșiși în acest fel, pur și simplu”.

De asemenea, puteți exersa deschiderea și închiderea cutiei de prânz, precum și a articolelor din ea, dacă vor lua prânzul la școală. Asigurați-vă că știu să-și dea haina jos, să deschidă și să închidă rucsacul și să-și scoată rechizitele școlare atunci când este nevoie.

Relaxează-te și dă-i drumul
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a-ți pregăti copilul pentru prima zi de grădiniță/școală este pur și simplu să te relaxezi. Sigur, există lucruri practice pe care le poți face pentru a fi gata de școală, cum ar fi să le etichetezi hainele cu numele lor și să-i faci să exerseze să-și pună pantofii în picioarele potrivite, spune Taylor. Cu toate acestea, odată ce copiii sunt plecați la școală, părinții trebuie să renunțe și să permită copilului lor să exploreze noul mediu de învățare.

Nu ar trebui să-i „pregătim” pentru școală, oferindu-le un avans (fals) în ceea ce privește lucrurile pe care le vor învăța la școală. Ar trebui să punem baze pentru a-i ajuta să fie niște suflete fericite, încrezătoare, care sunt la fel de independente ca pot fi. Este vorba despre învățarea abilităților de viață, nu doar abilități școlare“, spune ea.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Hemoroizi la copii. Cauze, simptome și tratament

În societatea modernă, hemoroizii sunt adesea considerați o problemă a adulților, asociată cu stilul de viață sedentar, alimentația necorespunzătoare sau alte condiții medicale. Totuși,...

Leacuri bătrânești pentru colici la bebeluși

Colicile la bebeluși sunt o problemă comună care poate crea mult disconfort pentru micuți și îngrijorare pentru părinți. Aceste episoade de plâns și iritabilitate...

Secreția galbenă la ochii copiilor. Cauze, diagnostic și tratament

Secreția galbenă la ochii copiilor este o problemă comună care poate provoca îngrijorare părinților. Aceasta poate fi un simptom al unei varietăți de afecțiuni,...

Febră la copii fără alte simptome. Ce trebuie să știe părinții

Febra la copii, în special atunci când apare fără alte simptome evidente, poate fi o sursă majoră de îngrijorare pentru părinți. Deși febra în...

10 licee implicate în acțiuni pentru sustenabilitate și mediu, premiate în cadrul proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta

Junior Achievement (JA) România a încheiat ediția-pilot a proiectului Eco-nomie pentru comunitatea ta, inițiativă derulată cu sprijinul Raiffeisen Bank România pentru a susține liceele...