8 martie- Istoria si traditiile unei zile speciale !

0

Peste tot in lume este sarbatorita Ziua Internationala a Femeii, iar printre cele mai cunoscute traditii de 8 martie in lume se afla obiceiul prin care barbatii isi exprima pretuirea fata de femeile dragi din viata lor, prin daruirea de cadouri. In Romania, femeile primesc, de regula, din partea barbatilor, flori de primavara, cum sunt zambilele, narcisele, lacramioarele, lalelele sau ghioceii. 

Ziua Internationala a Femeii este de fapt o declaratie de independenta, o dovada a faptului ca sexul feminin este unul puternic si implicat in toate aspectele societatii. Revolutiile si manifestatiile femeilor, nemultumite de conditiile de munca si de drepturile insuficiente, au inceput in intreaga lume inca din a doua jumatate a secolului XIX. Dorind sa obtina salarii egale cu ale barbatilor si drept la vot, femeile si-au facut auzita vocea, militand pentru o societate fireasca, pana cand in anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezolutie 8 martie ca Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internaționala. Astfel, Ziua Femeii a devenit o traditie în majoritatea tarilor din Europa si Statele Unite ale Americii, fiecare zona sarbatorind asa cum considera. 8 Martie aminteste de acele prime femei care au luptat pentru dreptul la vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie egala, asistenta medicala, contraceptie si divort.

· Femeile din Portugalia obisnuiesc sa petreaca seara de 8 martie in oras, fara barbati. Traditia a inceput in ultimii ani sa fie din ce in ce mai raspandita si in alte zone ale Europei, inclusiv in tara noastra.

· Romancele primesc de 8 martie flori si cadouri. Darurile pot fi simbolice – bomboane de buna calitate – sau consistente. Totul depinde de buget, dar si de gradul de apropiere. De asemenea, seara e petrecuta fie in compania iubitului, fie alaturi de grupul de prietene, in club sau la restaurant.

· In Italia, de 8 martie se organizeaza reuniuni despre afirmarea drepturilor femeilor, in care se discuta despre siguranta si beneficiile acesteia la locul de munca, dar si despre aspect ce tin de sanatate. Italienii isi rasfata mamele si iubitele oferindu-le in dar mimoze galbene. De altfel, traditia mimozelor exista si in alte tari, precum Rusia si Albania.

· Femeile din Pakistan sarbatoresc pe 8 martie lupta pentru emancipare si egalitate, amintindu-si de sacrificiile si lupta dusa de-a lungul anilor pentru obtinerea conditiilor normale de viata

· Englezii organizeaza pe 8 martie loc marsuri si intruniri, pentru a rememora istoria zbuciumata a feminismului. De asemenea, Ziua Mamei e sarbatorita separat, data nefiind una fixa. Cele mai intalnite daruri oferite de Ziua Mamei sunt florile si felicitarile.

· Rusii ofera femeilor dragi flori, felicitari si bomboane de ciocolata.

· Femeile din China nu lucreaza in dupa-amiaza zilei de 8 martie, astfel incat sa petreaca timpul cu familia sau sa participe la diverse evenimente.

·  Exista multe tari din intreaga lume in care 8 martie este oficial zi libera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here