Ca părinte, nu îți dorești nimic mai mult decât să te asiguri că copilul tău este fericit. La urma urmei, mulțumirea și bunăstarea lor sunt – în anumite privințe – în puterea ta. Multe dintre aceste lucruri sunt sub controlul tău. Dar ce face un copil fericit? Să-i faci de fiecare dată pe plac și să le acorzi mai mult timp pe telefon sau este vorba despre răbdare, atașamente sigure și validarea experiențelor lor?
Mary Beth DeWitt, Ph.D., șefa de psihologie a copilului la Spitalul de Copii din Dayton, a spus ce trebuie făcut pentru ca micuțul tău să fie fericit.
Ce face un copil fericit?
În timp ce fericirea poate părea destul de simplă, multe lucruri pot contribui la fericirea copilului tău. Stimulii externi, de exemplu, îți pot face copilul fericit (sau, dimpotrivă, l-ar putea întrista). Validarea poate duce la pace și mulțumire, iar prieteniile pot fi pline de plăcere și bucurie. Dar nu există nimic care să-ți facă copilul fericit. De asemenea, nu există nicio modalitate de a păstra un „copil fericit”. Fericirea cu normă întreagă este un mit, unul imposibil de atins. Cu toate acestea, există abilități pe care îl puteți învăța pe copil pentru a-l ajuta să experimenteze bucurie, explică dr. DeWitt.
„Învățarea copiilor să fie rezistenți le permite să discute despre capacitatea lor de a se adapta cu succes, de a se transforma pozitiv și de a reveni la baza lor, în ciuda faptului că sunt înconjurați de factori de stres și de adversitate”, spune dr. DeWitt. Împuternicirea copiilor noștri să fie rezistenți îi pregătește pentru experiențe pozitive și constructive și îi ajută să învețe cum să facă față situațiilor grele. De asemenea, îi poate ajuta să revină atunci când apar factori de stres.
Deci, ce înseamnă să-i înveți pe copii să fie rezistenți? Dr. DeWitt a împărtășit câteva abilități pe care părinții ar trebui să le hrănească și să le încurajeze în copiii lor în fiecare zi.
Rezolvarea problemelor: La școală, în echipă și cu prietenii, rezolvarea problemelor este o abilitate de care va avea nevoie copilul tău.
Autonomie și autoeficacitate: a avea control asupra propriei decizii și a avea încredere în forțele proprii schimbă viața. A-i învăța pe copii să creadă în ei înșiși nu este niciodată o decizie proastă.
Empatie: A fi capabil să te pui în pielea altcuiva este o abilitate pe care toată lumea ar trebui să o învețe.
Reglarea emoțională și controlul impulsurilor: În funcție de vârsta copilului dumneavoastră, este posibil ca reglarea emoțională și controlul impulsurilor să nu fie ceva pe care le-a stăpânit încă. Dar includerea atenției în rutina lor și încurajarea lor să fie conștienți de sentimentele lor este un pas în direcția corectă.
Care sunt beneficiile fericirii, potrivit cercetărilor?
A fi fericit, mândru și împlinit nu sunt doar emoții care ne lasă să ne simțim bine. Rezultatele pozitive concrete sunt, de asemenea, asociate cu fericirea autentică – și o mai bună participare la școală, performanțe academice mai bune, o mai bună stimă de sine și o sănătate generală mai bună. Există, de asemenea, o mulțime de cercetări care arată că copiii care nu experimentează fericire sau lucruri precum atașamentele sigure, mediile de îngrijire sau adulții care își validează sentimentele pot fi afectați negativ.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, experiențele adverse din copilărie (ACE) pot avea un impact enorm asupra victimizării și comiterii viitoare a violenței și asupra sănătății și oportunităților pe tot parcursul vieții.
Câteva exemple de aceste experiențe includ (dar nu se limitează la):
Experimentează violență, abuz sau neglijare
Asistă la violență în casă sau comunitate
Dacă un membru al familiei încearcă sau se sinucide
Probleme legate de consumul de substanțe
Probleme de sănătate mintală
Instabilitate din cauza separării părinților sau a membrilor gospodăriei aflați în închisoare
Aceste tipuri de traume pot afecta viețile și experiențele copiilor pe măsură ce cresc. Dar sprijinirea lor, validarea sentimentelor lor care vin cu aceste experiențe și învățarea lor să proceseze și să fie rezistenți în ciuda acestor traume va face toată diferența.
Cum poți crește copii fericiți?
În timp ce copiii au nevoie să se simtă sprijiniți (și iubiți), există și alte moduri prin care îi puteți ajuta să devină fericiți și sănătoși. Mai jos sunt cinci moduri de a insufla bucurie copilului tău.
Favorizați legăturile
Părinții ar trebui să fie implicați în viața copiilor lor, să poarte conversații cu ei despre ceea ce se întâmplă și să-i ajute să rezolve situații dificile și să înțeleagă emoțiile și limitele. Vorbind despre aceste situații grele, îl ajutați pe copilul dumneavoastră să învețe cum să facă față problemelor cu care se confruntă acum și cu care se va confrunta în viitor.
Modelează ce înseamnă fericirea pentru tine
De la practicarea îngrijirii de sine la meditație, citire și mișcarea corpului, angajarea în activități care îți aduc fericire și bucurie îl va încuraja pe copilul tău să facă același lucru. Părinții ar trebui să asigure o sănătate adecvată, inclusiv somn, alimentație și exerciții fizice. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru bunăstarea emoțională a copilului tău este să te ocupi de a ta.
Practicați recunoștința
Părinții își pot ajuta copiii să se simtă în siguranță și fericiți, exprimându-și recunoștința. Harvard Health ne amintește că în cercetarea psihologiei pozitive, recunoștința este puternic și constant asociată cu o fericire mai mare. Recunoștința îi ajută pe oameni să simtă emoții mai pozitive, să se bucure de experiențe bune, să-și îmbunătățească sănătatea, să facă față adversității și să construiască relații puternice.
Dar cum poți promova recunoștința copiilor? Cereți-le să-și acorde timp zilnic – înainte sau în timpul unei mese, de exemplu – pentru a numi cu voce tare ceva pentru care sunt recunoscători. Apoi, fă din acesta un ritual obișnuit. „Acesta este un obicei care va stimula tot felul de emoții pozitive”, spune sociologul Christine Carter, Ph.D., director executiv al Universității California la Greater Good Science Center din Berkeley, o organizație dedicată înțelegerii științifice a fericirii. „Într-adevăr poate duce la o fericire de durată”.
Nu încerca să-ți faci copilul fericit
Sună contraintuitiv, dar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru fericirea pe termen lung a copilului tău poate fi să nu mai încerci să-l păstrezi fericit. „Dacă ne punem copiii într-un balon și le îndeplinim fiecare dorință este posibil să avem probleme pentru că lumea reală nu funcționează așa”, spune Bonnie Harris, fondatoarea Core Parenting, din Peterborough. New Hampshire și autorul cărții When Your Kids Push Your Buttons: And What You Can Do About It.
Recunoașteți că nu sunteți responsabil pentru fericirea copilului dvs., îndeamnă Harris. Părinții care se simt responsabili pentru emoțiile copiilor lor au mari dificultăți în a le permite să experimenteze furie, tristețe sau frustrare. Ajungem imediat pentru a le oferi tot ceea ce credem că va aduce un zâmbet sau pentru a rezolva orice le provoacă suferință. Din păcate, avertizează Harris, copiii care nu învață niciodată să facă față emoțiilor negative sunt în pericol de a fi zdrobiți de ei ca adolescenți și adulți.
Odată ce accepți că nu-ți poți face copilul să simtă fericire (sau orice altă emoție de altfel), vei fi mai puțin înclinat să încerci să-i „reparI” sentimentele – și mai probabil să dai înapoi și să-i permiti să dezvolte abilități de adaptare și reziliență de care vor avea nevoie pentru a reveni din eșecurile inevitabile ale vieții.
Permite eșecul și succesul
Desigur, dacă vrei cu adevărat să întărești stima de sine a copilului tău, concentrează-te mai puțin pe complimente și mai mult pe oferindu-i oportunități ample de a învăța noi abilități. Măestria, nu lauda, este adevaratul constructor al stimei de sine, spune Edward Hallowell, M.D., psihiatru de copii și autor al cartii The Childhood Roots of Adult Happinesss. „Marea greșeală pe care o fac părinții buni este să facă prea mult pentru copiii lor”, spune dr. Hallowell.
De ce îmi învăț copiii despre eșec
Copiii nu vor cunoaște niciodată fiorul stăpânirii decât dacă le permitem să riște eșecul.