5 MOTIVE PENTRU A ALAPTA EXCLUSIV

0

Alăptarea este promovată intens în aceste zile, deoarece din ce în ce mai multe dovezi arată importanța hrănirii la san a bebelușilor . Știm că laptele matern este plin de vitamine și minerale vii, dar iată câteva lucruri pe care poate nu le ști:

1.   Alăptarea vs. laptele praf Pentru unele femei, alaptarea este un proces natural care vine de la sine, pentru alte femei este o adevarata provocare, uneori chiar o lupta. Din punct de vedere istoric, alaptatul reprezinta un puternic instrument natural de invatare, atat pentru mama, cat si pentru copil, insa acest proces s-a degradat considerabil in ultimii 50 de ani.In 1860, chimistul Justus von Leibig a dezvoltat, patentat si comercializat primul aliment pentru sugari, intai sub forma lichida, apoi solida pentru o mai buna consevare. De atunci, odata cu dezvoltarea tehnologiei, inlocuitorul laptelui matern a avut parte de multiple modificari, insa nici macar pana in zilele noastre nu a reusit nimeni sa-l aduca la acelasi nivel cu laptele matern.

2. Alăptarea afectează microbiomul uman. Ce este microbiomul uman? Microbiomul este colecția de bacterii, ciuperci și arhaea pe care oamenii o poartă. Deși acest lucru nu poate părea deosebit de sănătos, microbiomul uman se dovedește a fi esențial pentru sănătatea fizică și psihică generală. Dacă cuvintele „sănătate intestinală” și „probiotice” vă sună familiar, probabil ați auzit cel puțin puțin despre importanța incredibilă a bacteriilor sănătoase. Microbiomul are propriul său ecosistem iar periclitarea echilibrului sau afectează totul, de la obezitate la anxietate și depresie. Numeroase cercetari si dovezi stiintifice arată importanța crucială a păstrării acestor bacterii în echilibru, iar alăptarea promovează acest lucru din start. Laptele matern este plin de bacterii sănătoase, care ajută la protejarea florei delicate a intestinului copilului tău.

3. Sărutul copilului îți schimbă laptele matern. Știați că indemnul incontestabil de a-ti pupa bebelusul, servește si unui scop biologic? Când o mamă își sărută copilul, ea intra in contact cu agenții patogeni de pe fața copilului, acestia deplasandu-se in sistemul limfatic al mamei. Corpul mamei creează apoi anticorpi pentru combaterea acestor agenți patogeni, pe care bebelușul îi primește prin laptele matern. Uimitor, nu?

4 . Alăptarea ajută la prevenirea hemoragiei postpartum. Cercetările au arătat că, atat contactul skin to skin cat și alăptarea după naștere, au un astfel de efect asupra sângerărilor postpartum. Femeile care nu au alăptat imediat după naștere, au avut aproape de două ori mai multe șanse să apară hemoragii postpartum.

5. Alăptarea timp de cel puțin 6 luni poate salva milioane de vieți. UNICEF estimează că, dacă mai multe mame alăptează exclusiv timp de cel puțin 6 luni (de preferință, cel puțin 2 ani de alăptare plus alimente complementare), peste un milion de vieți ar putea fi salvate în fiecare an. În prezent, doar 39% dintre bebelușii din întreaga lume sunt alăptați exclusiv timp de cel puțin 6 luni, comparativ cu secolul XX cand procentul bebelusilor alaptati era de 90%.  motiv pentru care sunt esențiale eforturile de a normaliza alăptarea și de a sprijini educația la lactație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here