Observați că, copilul dumneavoastră se luptă să-și îndeplinească sarcinile viitoare? Se dovedește că îi este greu să prioritizeze sau să-și atingă obiectivele? Probabil că se luptă cu identificarea pașilor necesari pentru a obține un anumit rezultat, care este abilitatea de funcționare executivă pe care o cunoaștem cu toții ca planificare. Planificarea este o abilitate esențială, dar adesea trecută cu vederea în viața noastră de zi cu zi. Planificarea este o abilitate orientată spre viitor care ne ajută ca indivizi să atingem obiectivele. Este extrem de important chiar și în cele mai minore sarcini, cum ar fi spălatul pe dinți sau încălțarea.
Planificarea poate părea o abilitate care vine fără efort pentru mulți. Este de fapt o abilitate de funcționare executivă complexă și avansată care implică alte trei abilități fundamentale de funcționare executivă: memoria de lucru, flexibilitatea cognitivă și controlul inhibitor (adică autocontrolul). Planificarea constă în construirea foii de parcurs pentru atingerea scopului. Include, de asemenea, să se decidă pe ce este important să se concentreze și pe ce nu. Pentru copiii care se luptă cu oricare dintre aceste domenii sau cu toate, planificarea poate deveni extrem de dificilă. Copilului îi este dificil să știe de unde să înceapă sau ce pași să facă și în ce ordine. A ține un plan sau a veni cu un nou plan dacă cel inițial este întrerupt se poate dovedi, de asemenea, incredibil de dificil. Un copil cu provocări de planificare poate evita sarcinile în care nu poate identifica pașii adecvați pentru a îndeplini obiectivul final. Sau, se pot supăra dacă ceva le tulbură planul.
Unii copii cu dificultăți de atenție și de învățare se luptă cu abilitățile lor de funcționare executivă, care pot include capacitatea de planificare. A avea probleme cu planificarea poate afecta foarte mult aspecte semnificative ale vieții unui copil, având în vedere importanța acestuia în viața noastră de zi cu zi. Copiii și adolescenții care se confruntă cu abilitățile de planificare pot demonstra probleme din punct de vedere academic (adică identificarea pașilor pentru a scrie un eseu sau a executa o problemă de matematică). Aceste dificultăți le pot împiedica, de asemenea, dezvoltarea socială dacă se luptă să își facă planuri cu prietenii. În schimb, abilitățile puternice de planificare cresc probabilitatea de succes ocupațional mai târziu în viața copilului.
Modalități distractive de a crește capacitatea de planificare a copilului
Deși poate părea descurajantă la început, există multe modalități distractive de a stabili etapa de planificare a unei sarcini cu copilul dumneavoastră. Sugestiile prezentate mai jos sunt doar câteva dintre modurile distractive prin care puteți preda sau consolida abilitățile de planificare cu copilul dvs. acasă.
- Calendar de familie:
Ajutați-vă copilul să învețe să își asume responsabilitatea pentru evenimentele viitoare într-un mod distractiv și antrenant, având un calendar de familie în casă. Permiteți copilului să personalizeze calendarul cu autocolante și să își noteze singur evenimentele. Dacă sunt prea mici pentru a-și scrie singuri, așezați-vă și scrieți evenimentele împreună cu ei. Aceste evenimente ar putea include întâlniri extracurriculare de joacă, petreceri în pijamă, termene limită, zile de naștere etc.
- Liste de verificare și organizatori grafici
Aveți în casă diverse liste de verificare pentru ca copilul să-l ajute în activități sau rutine cu care s-ar putea lupta (de exemplu, rutina de dimineață, spălarea dinților etc.). Organizatorii grafici sunt un alt instrument minunat pentru a ajuta la promovarea planurilor copiilor. Acesta oferă copilului o modalitate creativă de a identifica pașii necesari pentru a obține rezultatul dorit sau pentru a atinge un obiectiv. Organizatorii grafici pot ajuta copilul să navigheze mai ușor în sarcinile necesare atât în clasă, cât și acasă.
- Coaceți sau gătiți cu copilul dvs.
Coptul sau gătitul cu copilul dumneavoastră este o modalitate distractivă de a îmbunătăți abilitățile de planificare. Ingredientele și instrucțiunile rețetei acționează ca o „listă de verificare” naturală sau „organizator grafic” care vă ajută să atingeți obiectivul final. Pentru a simplifica acest lucru pentru copiii mai mici, creați o listă de verificare care să includă pașii necesari pentru a avea succes la gătit și coacere (adică, porniți cuptorul, adunați ingredientele, amestecați ingredientele, puneți pe tavă, setați cronometrul etc.) . Listele de verificare vizuale care folosesc imagini în loc de cuvinte pentru copiii mai mici pot fi, de asemenea, incredibil de utile!
- Jocuri și cărți
Jocurile și cărțile care necesită o anumită strategie pot fi o modalitate excelentă de a promova abilitățile de planificare la copilul dumneavoastră. Cu acestea, ei trebuie să identifice pașii care îi vor ajuta să-și atingă obiectivul de a câștiga. Dacă capacitatea de planificare nu le vine în mod natural la început, transformați experiența într-o oportunitate de predare. Educați-i cu privire la identificarea pașilor necesari pentru a câștiga. Apoi, continuați să jucați regulat. De-a lungul timpului, cu experiențe repetate, copilul ar trebui să fie capabil să identifice ce pași ar trebui să facă singur. Pentru copiii mai mici, jocul de masă „Trouble” sau jocul de cărți „Uno” sunt grozave de jucat pentru a promova abilitățile de planificare. Pentru copiii mai mari, jocurile de societate precum „Monopoly” sau „Life” ar fi resurse excelente.
- Pune copilul să planifice un eveniment
Pune copilul să planifice un eveniment cu ajutorul tău. Copilul tău va învăța cum să-și asume responsabilitățile viitoare și pașii necesari pentru a-i distra pe cei din jur. Poate copilul poate planifica o ieșire în familie. Rugați copilul să decidă ce activități va face familia împreună și cum va ajunge familia de la „punctul A” la „punctul B”. Copilul tău ar putea, de asemenea, să planifice o petrecere în pijama cu prietenii și să decidă ce activități va face grupul de prieteni și cum se vor organiza.
Există multe modalități de a îmbunătăți abilitățile de planificare ale copilului dumneavoastră. Fii creativ și lucrează cu copilul tău pentru a face aceste strategii cât mai distractive posibil, implicându-i!