3 semne că un copil este prea răsfățat

Educația copiilor este departe de a fi un râu lung calm. Pentru mulți părinți, a face față crizelor de furie, plânsului intens și crizelor neîncetate ale copiilor este un adevărat calvar. Pentru a stăpâni criza, pentru a calma plânsul și a alina copilul, unii decid să spună „da” la orice. Din păcate, a ceda oricărei dorințe a unui copil de a-l împiedica să plângă sau să țipe poate avea repercusiuni asupra comportamentului său. Copilului-rege, căruia nimeni nu i-a putut pune limite, îi va fi greu să înfrunte lumea exterioară și să-și asume responsabilitatea. Iata 3 semne care dovedesc că un copil este răsfățat și capricios și că trebuie să acționăm fără întârziere.
Educația copiilor noștri se face încă din copilărie și modelează modul lor de a vedea lumea, de a se comporta și de a-și gestiona emoțiile. Foarte repede, un copil care nu a primit pedeapsă când face crize de furie fără motiv va ajunge să aibă un temperament de tiran. Pentru a vă ajuta să decodați gesturile nepotrivite ale copiilor voștri și să nu mai cedați capriciilor lor, iată cele 3 semne care arată că sunt prea răsfățați.

1. Are constant accese de furie
Copiii capricioși au crize de furie tot timpul. Dacă le refuzi bomboane sau o jucărie, ei vor țipa, vor plânge și vor avea accese de furie pentru a-și evacua frustrările. Situația devine greu de gestionat, mai ales dacă te afli într-un spațiu public. În realitate, copiii răsfățați își doresc totul, chiar acum și nu pot accepta ca părinții lor să le spună că nu. În adolescență și maturitate, lipsa granițelor în cele din urmă încalcă viața socială, personală și profesională. Copilul care nu a primit bazele educaționale necesare dezvoltării sale poate deveni anxios și nu are abilități relaționale și emoționale.

2. El nu înțelege valoarea lucrurilor
Un copil capricios manifestă un comportament furios și plânge pentru a obține ceea ce își dorește. Sub presiunea băiatului sau fetei capricioase, părinții ajung să-i ofere ceea ce își dorește dacă îi poate ajuta să-i calmeze emoțiile negative. Din păcate, calmarea copiilor dându-le tot ceea ce își doresc nu îi învață valoarea lucrurilor. A gestiona crizele copilului, a reuși să-i potolească suspinele și să-l facă să se supună pot părea niște încercări considerabile. Dar calitatea de părinte necesită o bună doză de răbdare, mai ales în faza de opoziție a copiilor.

3. Îi lipsește empatia
Un copil răsfățat este adesea lipsit de empatie și îi este greu să se pună în pielea colegilor de clasă, a fraților sau a părinților. Când se enervează, poate să se bată, să țipe și să plângă ca un bebeluș. Având un ego supradimensionat, copilului răsfățat nu îi pasă de ceilalți. Unii copii răsfățați s-ar putea ajuta singuri fără a cere permisiunea, nu acceptă pedeapsa și le este greu să-și facă temele cu calm, fără a se supăra.

Cum să reacționezi pentru a recâștiga controlul asupra situației?
Isabelle Filliozat, psiholog, oferă sfaturi valoroase pentru a ajuta părinții să gestioneze mai bine crizele copiilor:

1. Îmbrățișează copilul și ascultă-i dorințele
A țipa pentru a-ți calma copilul este adesea contraproductiv. Pentru a calma lacrimile copilului, este necesar să reacționați cu tandrețe și bunăvoință. Îmbrățișează copilul pentru a promova producția de oxitocină, un hormon care îl va ajuta să-l calmeze. În plus, părinții trebuie să fie atenți la dorințele copilului. Înainte de vârsta de 5 ani, copilul nu este conștient de marcajele de timp și poate fi nerăbdător atunci când îi promiți o anumită activitate. Fă-ți timp pentru a-i explica de ce trebuie să aștepte și învață-l să aibă mai multă răbdare.

2. Oferă opțiuni
În loc să spui „nu”, ai putea oferi opțiuni pentru a încuraja copilul să-și asume responsabilitatea. Întreabă-l ce haine ar dori să poarte „cămașa roșie sau verde?” și încurajează-l să participe la treburile casnice, de exemplu, făcând ordine în cameră. Nu-l forțați să îndeplinească o sarcină. În plus, este util și să știți să folosiți cuvintele potrivite, astfel încât să simtă plăcere făcând sarcina.

3. Oferă obiective
Copilul tău trebuie să aibă obiective pentru a se simți pe deplin în viață. Pentru a evita accesele de furie, încearcă să-i canalizezi energia stabilindu-i obiective pe care să le atingă. Datorită acestui mod simplu, nu va mai fi nevoie să-l pedepsești dacă este excesiv de agitat.

4. Respectă-i ritmul fiziologic
Avem tendința de a obliga copiii să se culce la o anumită oră. Dar, potrivit psihologului, adormirea fiziologică este în jurul orei 22:00 sau 23:00. Trebuie să învățăm să reperăm primele semne de oboseală la copil și să-l încurajăm, fără a-l forța, să meargă la culcare pentru a se odihni.

5. Împuterniciți copilul
Nu trebuie să-ți infantilizezi copilul pentru a-l proteja. Dacă îl îngâmfați excesiv, poate reflecta o familie disfuncțională care poate dăuna dezvoltării copilului. Pentru ca acesta din urmă să înflorească, un copil trebuie să se simtă responsabil. Încurajează-l să ia deciziile corecte, folosind un limbaj amabil și oferindu-i încrederea ta.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cine sunt elevii care rămân fără burse sociale

Ministerul Educației a anunțat o serie de modificări care vor afecta mii de elevi din România, în special pe cei din familiile monoparentale. Începând...

Burse mai mari pentru elevi.Cât vor primi în noul an școlar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025 aduce vești bune pentru elevii merituoși din România, care vor beneficia de burse mai mari, conform noilor norme adoptate de Ministerul...

Noi măsuri stricte pentru părinți în anul școlar 2024-2025. Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității

În anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus noi reguli ce impun o responsabilizare mai mare a părinților. Acestea urmăresc atât creșterea siguranței în...

Din 2025, școlile din România nu vor mai putea funcționa în trei schimburi

Anul școlar 2025-2026 va aduce schimbări semnificative în sistemul de învățământ din România, odată cu interzicerea funcționării școlilor în trei schimburi. Această decizie, anunțată...

Cum să faci față crizelor de temperament. Strategii eficiente pentru părinți

Crizele de temperament sunt o parte normală a dezvoltării copiilor, în special în primii ani de viață, când ei învață să-și gestioneze emoțiile. Deși...