3 boli care se pot moșteni de la mamă la fiică

0

Artitra reumatoidă este o boală care afectează articulaţiile şi apare de obicei la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. În cazul persoanelor predispuse genetic către această boală, riscul apariţiei artritei reumatoide este cu 55% mai mare dacă cei în cauză sunt şi fumători. Din fericire, riscul începe să se diminueze imediat ce persoana în cauză renunţă la viciu.

Dacă mama ta s-a confruntat cu boli ale gingiilor este posibil să moşteneşti această problemă: factorii genetici contează într-un procent de peste 45% în cazul problemelor cu dinţii. Parodontoza este într-un procent de 30% ereditară, iar tendinţa membrilor familiei către astffel de afecţiuni, face ca igiena orală să devină şi mai importantă. Periajul dinţilor de cel puţin 2 ori pe zi, folosirea aţei dentare zilnic şi controalele periodice sunt reguli esenţiale pentru a evita apariţia cariilor sau a problemelor gingiilor.

Depresia este o boala care afecteaza mintea si corpul deopotrivă, având un impact dramatic asupra vieţii celui afectat. Conform unui studiu publicat în Archives of General Psychiatry, riscul de a suferi de depresie este cu 40% mai mare în cazul celor care au unul dintre părinţi   diagnosticaţi cu această tulburare. Aceasta nu înseamnă, desigur, că este absolut obligatoriu să devenim depresivi dacă o persoană din familie suferă de depresie. Altfel spus, se pare că ceea ce moştenim de fapt, nu sunt bolile în sine, ci predispozitia spre ele. Dacă avem în familie cazuri de depresie clinică, putem moşteni o tendinţă de a dezvolta boala, însa nu înseamnă că ne naştem cu depresie. Moştenirea genetică nu este decisivă, ea influenţând doar parţial declanşarea şi evoluţia unei depresii care este, în mod cert, determinată şi de alţi factori: biologici (care ţin de funcţionarea creierului şi a organismului, în general), medicali (probleme fizice şi psihice) sau cauze care au legătură cu mediul (stresul, traumele etc.).

Bolile de inimă

Dacă mama ta a dezvoltat o boală de inimă înainte de 65 de ani (sau tatăl înainte de 50 de ani), ai un risc cu 25-50% mai mare de a te confrunta cu aceeaşi afecţiune. Doar jumătate dintre bolile cardiovasculare au cauze genetice, celelalte sunt influenţate de greutate, dietă, sedentarism. Pentru a preveni apariţia afecţiunilor cardiovasculare consumă alimente cu un continut ridicat de fibre şi nutrienţi, dar care să aibă calorii puţine, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale;

Consumă grăsimi de bună calitate (din peşte, migdale, nuci, seminţe de floarea-soarelui, dovleac), deoarece conţin acizi graşi omega 3 şi vitamina B;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here