14 mituri despre somnul bebelușilor

Toți dintre noi cunoaștem acele vorbe din bătrâni, transmise de la generație la generație, în special când este un bebeluș într-o familie și cei doi păriniți primesc sfaturi de la toți apropiații. Multe dintre aceste reguli dacă le-am putea numi așa sunt învechite sau chiar au fost infirmate de către noile studii de specialitate.

Printre miturile eronate despre somnul bebelușilor se numără:

  1. Bebelușul trebuie să doarmă într-o cameră luminată pe timpul zilei pentru a conștientiza că nu este noapte

Cât copilul este mic, faptul că este zi sau noapte aproape că nu contează pentru el. În schimb, o cameră întunecată facilitează somnul acestuia prin oferirea de confort ceea ce duce la posibilitatea unui somn profund și liniștit. După vârsta de două luni, lipsa luminii va ajuta organismul bebelușului să producă melatonină, hormon absolut necesar pentru o odhină corectă. Modalitatea cea mai bună prin care copilul poate să înțeleagă diferența dintre zi și noapte este aceea de a-i forma un program stabil al orelor de somn care îl vor ajuta să își stabilească un ritm circadian.

  1. Dacă bebelușii au dormit bine peste noapte nu au nevoie de mult somn în timpul zilei.

Este demonstra că primele 12 ore dintr-o zi vor afecta celălalte 12 ore ale bebelușului, somnul de zi și cel de noapte fiind legate. Dacă un bebeluș doarme ziua foarte bine, dar fără să depășească orele de somn specifice vârstei sale, acesta va dormi la fel de bine și pe timpul nopții. În aceeași măsură, un somn neregulat sau neodihnitor din timpul zile poate afecta în timp și somnul de noapte.

  1. Până la 6 luni, bebelușii nu pot dormi noapte

Somnul liniștit al bebelușului în timpul nopții poate fi influențat de o mulțime de factori externi în cele mai multe cazuri. În această listă sunt incluse atmosfera încăperii în care doarme sau căldura acesteia, laptele sau alimentele care i-au fost oferite în timpul zilei, dacă sunt bolnavi sau cât de mult au dormit ziua, dacă dorm înfășați (în cazul celor foarte micuți) și lista poate continua. Este foarte normal și posibil ca un bebeluș de câteva săptămâni să doarmă foarte bine noaptea.

  1. Bebelușul nu trebuie trezit din somn

Dacă bebelușul tău doarme foarte mult ziua și a creat o obișnuință pentru reprize de somn în timpul zilei îi poate fi afectat somnul din timpul nopții, ceea ce și pentru părinți este un dezavantaj. Trezirea copilului din ceea ce numim pui de somn este benefică în reglarea programului și a asigurării unui somn liniștit și odihnitor peste noapte.

 

  1. Bebelușul trebuie învățat cum să adoarmă singur

Nou-născuții nu dețin abilitatea de a adormi singuri, mai ales dacă încă nu au depășit 12 săptămâni. Tot ce putem face este ca în momentul în care par obosiți și somnul începe să se instaleze să fie puși în pătuț. Așa pot învăța cum să facă singuri ultimul pas, fără a primi ajutor din partea noastră.

  1. Dacă bebelușul se trezește noaptea, înseamnă că îi este foame

Sunt foarte multe cauzele pentru care somnul din timpul nopții poate fi întrerupt, cum ar fi: dacă a dormit prea mult sau prea puțin ziua, dacă este bolnav, dacă îi este prea cald sau prea frig, dacă nu mai poate să adoarmă singur înapoi sau chiar și faptul că îi este foame. În cazul în care nou-născutul este hrănit de fiecare dată când se trezește, organismul acestuia se poate obișnui cu nevoia de mâncare doar în timpul nopții, nevoie pe care bebelușul trebuie să și-o dezvolte în timpul zilei.

  1. Nou-născuților nu le place să fie înfășați

Înfășarea bebelușilor până în 4-5 luni este foarte benefică și chiar îi ajută să aibă un somn odihnitor. Există cazuri în care cei mici plâng și se zvârcolesc în momentul în care sunt înfășați și de aici mitul că nu își doresc acest lucru. Motivele pot fi numeroase, de la faptul că bebelușul este foarte obosit sau încă nu îi este somn, până la faptul că scutecul este prea strâns sau chiar fierbinte.

  1. Bebelușul trebuie obișnuit neapărat să doarmă noaptea

Necesitatea somnului din timpul nopții este complet adevărată, însă există foarte mulți factori care pot duce la un somn neliniștit sau chiar la lipsa acestuia în ceea ce îi privește pe nou-născuți. Dacă cel mic nu poate dormi noaptea acesta nu trebuie obligat sau forțat. De cele mai multe ori, lipsa somnului în timpul nopții se datorează ori unui program dezorganizat printr-un somn îndelungat pe zi sau chiar a neodihnirii și extenuării din timpul zile ce au dus la oboseală prea mare pentru a mai putea adormi.

  1. Bebelușilor le este frică de întuneric

Complet neadevărat. În primul rând, timp de nouă luni, în burtica mamei, aceștia au stat în întuneric și într-un mediu ușor gălăgios. În ce-l de-al doilea rând, nu au încă experiența și cunoștințele necesare pentru a face legătura între întuneric și frică. De cele mai multe ori, o atmosferă întunecată le este benefică somnului, în schimb ce lumina de veghen pe care mulți părinți o folosesc poate ține nou-născutul treaz, în loc să-l ajute să adoarmă.

  1. Cei mici adorm doar când sunt obosiți

Este adevărat că unii bebeluși adorm când sunt obosiți, însă de cele mai multe ori aceștia ajung să fie prea obosiți și să plângă din această cauză. Nou-născuții trebuie obișnuiți cu un program al orelor de somn pentru a evita situații de extenuare.

 

  1. Trebuie să te ghidezi după semnele de oboseală ale bebelușului

Bebelușii mai mari de șase săptămâni încep să prezinte semne de oboseala la o oră jumătate de când s-au trezit, însă este complet greșit să credem că sunt pregătiți pentru somn. În cele mai multe dintre cazuri, cei mici nu sunt suficient de obosiți pentru a dormi profund sau se vor trezi după un pui de somn de 30 de minute. Pentru evitarea acestor momente, bebelușul trebuie ținut treaz fix cât este nevoie în funcție de vârsta lui pentru a-și putea regla ciclul dintre reprizele de somn de pe zi și somnul îndelungat de peste noapte.

  1. Apariția dinților îi face pe cei mici să nu doarmă bine

Bebelușii sunt afectați de apariția dințișorilor în primele 2-3 zile până când aceștia ies la suprafață. Pe de altă parte, presiunea sângelui este mai scăzută când nou-născutul este întins pe spate, ceea ce înseamnă că în timpul nopții durerile gingivale sunt mai reduse față de zi. Dacă plânsul bebeșușului persistă noaptea, cauzele ar putea fi altele.

  1. Hrănind copilul cu mâncare solidă îi seara îl va ajuta să doarmă bine

Raportul dintre lapte și mâncarea solidă este foarte important. Foarte importantă nu este hrănirea copilului cu mâncare solidă, ci ora la care se întâmplă această acțiune. Mâncărurile greu digerabile trebuie să fie incluse în masa de prânz și nu la cină. Dacă un copil mai mic de 10 luni mânăncă proteine seara, procesul de digerare îi poate afecta somnul.

  1. Bebelușii trebuie să doarmă în liniște

Bebelușii, cu cât sunt mai mici, cu atât dorm mai bine cu diverse sunete pe fundal. Studiile au arătat că în burticile mamelor zgomotele din mediul înconjurător sunt foarte amplificate. Este recomandat ca nou-născuții să doarmă indiferent de zi sau noapte cu sunete albe pe fundal pentru a le facilita un somn liniștit. Acest lucru este recomandat chiar și adulților care suferă de insomnii.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Cine sunt elevii care rămân fără burse sociale

Ministerul Educației a anunțat o serie de modificări care vor afecta mii de elevi din România, în special pe cei din familiile monoparentale. Începând...

Burse mai mari pentru elevi.Cât vor primi în noul an școlar 2024-2025

Anul școlar 2024-2025 aduce vești bune pentru elevii merituoși din România, care vor beneficia de burse mai mari, conform noilor norme adoptate de Ministerul...

Noi măsuri stricte pentru părinți în anul școlar 2024-2025. Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității

În anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației a introdus noi reguli ce impun o responsabilizare mai mare a părinților. Acestea urmăresc atât creșterea siguranței în...

Din 2025, școlile din România nu vor mai putea funcționa în trei schimburi

Anul școlar 2025-2026 va aduce schimbări semnificative în sistemul de învățământ din România, odată cu interzicerea funcționării școlilor în trei schimburi. Această decizie, anunțată...

Cum să faci față crizelor de temperament. Strategii eficiente pentru părinți

Crizele de temperament sunt o parte normală a dezvoltării copiilor, în special în primii ani de viață, când ei învață să-și gestioneze emoțiile. Deși...