11 lucruri pe care să nu i le spui niciodată unei mamei care alăptează

Te gândești să faci un comentariu sau să pui o întrebare despre alăptare surorii tale, prietenei, tipei de pe stradă? Pentru binele tuturor mamelor din lume, citește acest articol înainte.  Am discutat cu 3 mămici care alăptează și ne-au spus care sunt întrebările care le enervează, atunci când vine vorba de alăptat.

 1.  Crezi că a mâncat suficient?

Dacă aș putea scoate flăcări din priviri, aș fi făcut-o de fiecare dată când am auzit întrebarea asta, ne povestește Alina, mamă a doi copii. Mamele care alăptează habar n-au dacă bebeii lor au mâncat suficient. Funcționăm pur și simplu pe instinct și pe doar câteva ore de somn pe noapte. Sânii, deși minunați, nu sunt transparenți și nici nu vin cu gradații de măsură pe ei. Iar bebelușii, deși absolut extraordinari, nu pot spune „Gata mami, am terminat”. Deci practic tot ce știm sigur este că „pare să fie satul”.

 1.  Îi este foame, din nou??

Citește punctul 1. Dacă copilul meu este agitat, dacă nu vrea să doarmă, plânge, sau dă din gurița ca și cum ar suge, atunci da, o să-i dau sânul meu pentru a-i oferi căldură, comfort și hrană. Nu-ți face griji că ar putea face supradoză de lapte, îți garantez că nu e cazul! – Alina, 32 ani, mamă a 2 copii.

 1.  Alăptarea mi-a distrus sânii. 

Asta e că și cum te-ai duce la instructorul de fitness care te-a ajutat să slăbești 20kg și i-ai spune că îți atârnă pielea. Nu vrem energii negative pe lângă noi, păstrează-le pentru tine. Și ca să lămurim treaba asta, să știți că sarcina modifică sânii, nu alăptarea, asta conform studiilor, spune Irina, mama unei fetițe de 1 an.

 1.  Te-ai simți mai comfortabil dacă te-ai acoperi?

Haha! NU! Asta e un fel de-a spune „ ar fi mai bine să te acoperi că nu-i ok că se vede”. Ghici ce? Prioritatea mea ca mamă este să-mi hrănesc copilul, ceea ce este un drept garantat prin lege în orice loc de pe planete asta. Așa că scuză-mă dacă copilul meu este pe primul plan, nu stewardesa din avion, nu patronul de restaurant sau tipa deranjată din parc. Iar dacă nu-ți place, am o soluție perfectă pentru tine: Nu te uita! – Andreea, mama unei bebeline de 4 luni jumate.

 1.  Eu n-am alăptat și copiii mei sunt ok

Foarte bine, felicitări! Asta nu înseamnă că eu nu pot alăpta, dacă vreau asta. Până la urmă este o chestiune de alegere, fiecare decide pentru el. – Irina, mamă de 1 an

 1.  Nu e cam mare că să-l alăptezi? 

Nu ești cam mare să te bagi unde nu e treaba ta? Doar pentru că sunt oameni care nu se simt comfortabil cu alăptarea prelungită, asta nu înseamnă că este greșit. Ba din contră, specialiștii recomandă alăptarea în primul an de viață apoi continuarea ei până când mama și copilul își doresc acest lucru. Nu specifică nimeni „pana când doresc soacra/prietena cea mai bună/vecina, etc”

 1.  Wow, sânii tăi sunt imenși!

Cel mai bine ar fi să te limitezi la fraza standard „arati minunat”. Poate tu crezi că faci un compliment proaspetei mămici, însă s-ar putea ca ea să nu fie confortabilă cu această remarcă. Limitează-te la politețurile clasice, e mai bine! – Alina, mamă a 2 copii.

 1.  Partenerul tău ți-a gustat laptele? 

Te rog să nu transformi experiența alăptării într-un fetish personal. Dacă vreau să împart informația asta o voi face când și cu cine vreau eu, deci cu siguranță nu este cazul! – Irina, mamă de 1 an.

 1.  Folosirea biberonului ți-ar permite să dormi mai mult

Iată care este tristul adevăr: indiferent că alăptează la sân, cu formulă sau câte puțin din amândouă, toate mamele dorm la fel de puțin. Un studiu a arătat că toate proaspetele mame se simt la fel de epuizate. – Andreea, bebe de 4 luni jumate.

 1.  Alăptarea la cerere îl va răsfața pe cel mic

Daaa, pentru că bebelușii ăștia sunt atât de manipulativi când vor doar să-i ții în brațe și să-i alăptezi și să ai grijă de ei. Uite o super informație: nu ai cum să răsfeți un bebeluș! Unii bebei se hrănesc din oră în oră, alții la 3 ore, nu există o regulă. Este absolut normal că un nou născut să se hrănească de aproximativ 8-12 ori în decursul a 24 de oreRăsfățat? Nup, doar îngrijit și iubit! – Andreea, bebelina de 4 luni jumate.

 1.  Ai încetat deja alăptarea??

O să mă prefac că nu ai întrebat asta! Fugi cât poți de tare! – Irina, mamă de 1 an.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Garmastan și a trei #mamicide10, cărora le mulțumim pentru deschiderea de a aborda această temă și de a împărtăși cu noi aceste informații din propria experiență. 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Admitere liceu 2024. Lista liceelor din Capitală unde a fost suplimentat numărul de locuri

Anul 2024 aduce schimbări importante în oferta educațională a liceelor din București, în contextul admiterii la liceu. Inspectoratele școlare din toată țara au început...

Alimentele care te ajută să dormi mai bine atunci când ești însărcinată

Atunci când ești însărcinată, odihna de calitate devine mai importantă ca niciodată. Cu toate acestea, multe femei gravide se confruntă cu dificultăți în a...

Piure de măr și caise, un deliciu pentru bebelușii care au 6-7 luni

Când vine vorba de hrănirea bebelușilor, nutriția și gustul sunt aspecte fundamentale pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă și plăcută. Piureul de măr...

ADHD la copii. Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

ADHD (Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurodezvoltative ale copilăriei. Această afecțiune complexă se manifestă prin...

Au început înscrierle la creșe și grădiniţe pentru anul şcolar 2024 – 2025. Informații utile pentru părinţi

Începând de astăzi, luni, 20 mai, părinţii pot depune cererile pentru reînscrierea copiilor la grădiniţă sau creşă, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Aceasta...