11 lucruri pe care să le spui copilului tău ajuns la maturitate

0

Când copilul tău a crescut și a ajuns la maturitate, îți consideri misiunea îndeplinită! Dar i-ai spus totul copilului tău? Relația părinți în vârstă/copii adulți este atât de complexă încât ne duce într-un vârtej de fapte până la punctul de a uita acele lucruri mărunte care sunt atât de importante încât trebuie să ni le spunem unul altuia. Iată o listă cu 11 lucruri pe care copilul tău adult și-ar dori să le audă.
1. Sunt mândru de tine
Să începem cu ceva ce le-ai spus copiilor tăi de mai multe ori în viață, dar dacă nu ai făcut asta… acum este momentul să o faci. Spune-le că te fac mândru. Nu recunoaște doar realizările lor, apreciază-i pentru ceea ce sunt: ​​amabili, tandri, amuzanți, frumoși, deștepți.

2. Îmi pare rău!
Copiii poartă cicatrici din copilăria timpurie de care poate nu sunt conștienți, dar care i-ar putea împiedica să trăiască în pace. Când le ceri scuze, recunoști că ești o ființă umană. Astfel, iertarea joacă rolul unui bandaj care va repara aceste răni ale trecutului.

3. Există ceva ce ai vrut mereu să-mi spui?
Aceasta poate fi o întrebare extrem de puternică. Chiar dacă copilul tău a fost comunicativ, este posibil să aibă ceva ce l-a reținut, astfel încât să nu te rănească. Această întrebare deschide câmpul pentru conversații.

4. Mulțumesc!
Mulțumește-le pentru cine sunt, pentru ceea ce ți-au dat, pentru împlinirea pe care ai simțit-o ca mamă/tată, pentru tot ce te-au învățat, pentru bucuria și dragostea pe care ți le inspiră și pentru că sunt în viața ta.

5. Esti unic!
Mai poți spune: ești unic. Să știi că nu există nimic mai bun în viață decât să auzi fraze de apreciere de la un părinte!

6. Meriți să fii fericit!
Copiii sunt extrem de sensibili, simt în tine sau în cei din jur stres, durere, mizerie, furie, rușine, vinovăție. Dacă erai deprimat când copilul tău creștea, sunt șanse să nu se simtă niciodată cu adevărat fericit. Când îi spui că merită să fie fericit, șterge toată negativitatea și îl face să se simtă bine.

7. Nu e vina ta. Nu a fost niciodată!
Copiii tind să se simtă vinovați și responsabili pentru lucrurile din jurul lor. Fie că este vorba de un divorț, de o schimbare bruscă a circumstanțelor financiare, de lupte constante sau chiar de abuz, ei presupun că sunt de vină. Dacă copilul tău a avut schimbări mari în viața lui, este important să-i spui în mod explicit că nu este niciodată vina lui și nu a fost niciodată.

8. Nu lăsa pe nimeni să te lipsească de respect.
Probabil că le-ați spus această propoziție în copilărie sau adolescență, dar spuneți-o din nou. Spune-le că numai ei pot decide cum se simt și cum se gândesc despre ei înșiși. Oricine îi lipsește de respectu sau îi face să se îndoiască de ei înșiși nu merită să fie acolo.

9. Spune NU când ai nevoie!
Ca părinți, am insistat mereu să spună da și să accepte ceea ce se așteaptă de la ei. Poate deveni blocant dacă nu învață să spună NU lucrurilor care nu le convin. Abilitatea de a spune NU ajută la stabilirea unor limite emoționale și fizice puternice și îți permite să nu cedezi așteptărilor, solicitărilor sau presiunii nerealiste din partea altora, în special a persoanelor toxice.

10. Sunt aici pentru tine!
Spune-le că orice ar fi, pot vorbi cu tine și pot conta pe tine. S-ar putea să nu fiți întotdeauna de acord cu alegerile lor, dar sunteți gata să ascultați, să înțelegeți și să ajutați.

11. Ești bine așa cum ești
Spune-i copilului tău adult că poate nu este perfect, dar este bine așa cum este. Nu are nevoie să poarte mărci mari sau să câștige mulți bani pentru asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here