10 zile de concediu paternal pentru tătici. Legea a fost promulgată

Într-un pas semnificativ spre susținerea echilibrului între viața profesională și cea personală, președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022, aducând modificări importante la Legea concediului paternal nr. 210/1999. Noua legislație extinde durata concediului paternal de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, oferind astfel taților mai mult timp pentru a petrece cu nou-născuții lor și pentru a sprijini mamele în primele zile după naștere.

Principalele prevederi ale legii promulgate – concediu paternal

1. Acordarea concediului paternal și a indemnizației: Legea asigură acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care sunt angajați în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerința de a fi asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

2. Extinderea categoriilor de beneficiari: Concediul paternal este acum disponibil și pentru următoarele categorii de persoane:

  • Persoanele cu contracte de activitate sportivă
  • Cei cu convenții de muncă individuale
  • Persoanele cu contracte de mandat
  • Cei cu contracte de management
  • Persoanele care desfășoară activități în baza unei funcții de demnitate publică
  • Cei cu contracte de management și de administrare încheiate conform Legii nr. 95/2006

3. Extinderea duratei concediului paternal: Durata concediului paternal se dublează, crescând de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, oferind astfel taților mai mult timp pentru a se adapta noilor responsabilități familiale.

4. Protecție împotriva concedierii: Legea include reglementări care interzic concedierea salariatului pe durata efectuării concediului paternal, asigurând astfel o protecție suplimentară pentru noii tați în perioada sensibilă de după nașterea copilului.

5. Sancțiuni pentru nerespectarea legislației: Pentru a asigura respectarea noilor prevederi, legea introduce sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor directivei naționale.

Impactul noii legislații

Promulgarea acestei legi reprezintă un pas important în recunoașterea și susținerea rolului activ al taților în creșterea și îngrijirea copiilor lor. Extinderea concediului paternal nu doar că oferă sprijin practic mamelor în perioada postnatală, dar contribuie și la crearea unui mediu familial mai echilibrat, în care ambii părinți au oportunitatea de a se implica activ în viața nou-născutului.

Reacțiile din partea societății au fost în mare parte pozitive, mulți considerând această modificare legislativă ca un semn de progres și de aliniere la standardele europene privind drepturile părinților. De asemenea, acest demers poate contribui la reducerea stresului și a presiunii resimțite de proaspeții părinți, având un impact benefic asupra sănătății și bunăstării acestora.

Prin această inițiativă legislativă, România face un pas înainte în sprijinirea familiilor și în promovarea egalității de gen în ceea ce privește responsabilitățile parentale. Este de așteptat ca aceste măsuri să aibă un impact pozitiv pe termen lung asupra societății, contribuind la dezvoltarea unui mediu mai favorabil pentru creșterea și educarea copiilor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Latest Articles

Câtă apă trebuie să bea un copil vara ca să nu se deshidrateze, pe vârste

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea și bunăstarea copiilor, în special în timpul verii, când temperaturile ridicate și activitățile în aer liber pot duce...

Primul dinte la bebeluși, Când apare și cum să alini durerile cu soluții naturale

Apariția primului dinte la bebeluși este un moment emoționant pentru părinți, marcând un pas important în dezvoltarea copilului. Totuși, această etapă poate fi însoțită...

Roșu în gât la bebeluși. Cauze, simptome și tratament

Roșu în gât la bebeluși este o problemă comună, care poate provoca disconfort semnificativ atât pentru micuț, cât și pentru părinți. Înțelegerea cauzelor, recunoașterea...

Top trei rețete pentru bebeluși, în zilele de vară

Vara este anotimpul perfect pentru a introduce bebelușilor tăi alimente noi și sănătoase. Pe lângă hidratare și confort, mesele de vară trebuie să fie...

Supă de dovlecei pentru bebeluși, o rețetă ideală pentru zilele de vară

Pe măsură ce vara își face simțită prezența cu temperaturi ridicate, părinții caută mereu soluții nutritive și răcoritoare pentru alimentația celor mici. Supa de...