După vârsta de 6 luni, cei mici încep să fie din ce în ce mai curioși în ceea ce privește lumea înconjurătoare, iar momentul când vor începe să meargă de-a bușilea și să experimenteze orice obiect din împrejurimi este din ce în ce mai apropiat. Studiile au demonstrat că implicarea bebelușului în diverse joculețe și activități distractive îl vor ajuta să își dezvolte creierul și capacitatea de adaptare la lumea nouă în care se află.
Vă prezentăm 10 activități care vor ajuta copilul să se dezvolte frumos:
- Unde este jucăria?
Pentru această activitate aveți nevoie de de o jucărie mai mică, o carte și o pătură.
Ce aveți de făcut: Ascundeți obiectul sub pătură, dar lăsați o parte la vedere. Încurajați bebelușul să-l găsească, deși la început cel mic va avea tendința ca el să se ascundă sub pătura, încercați până va înțelege ce îi cereți. După ce se va obișnui cu acest joc, puteți trece la etapa următoare și anume ascunderea completă.
Abilități învățate: prezența permanentă a obiectelor și dezvoltarea micilor abilități motorii.
- Piramida din pahare de plastic
Aveți nevoie de pahare de plastic pe care să le așezați în formă de piramidpă.
Ce aveți de făcut: După ce ați așezat paharele, dărâmațile.
Abilități învățate: abilități motorii mici și descoperirea legăturii efectului unei acțiuni și a cauzei.
- Puzzle
Folosiți puzzle-uri din lemn
Ce aveți de făcut: Deși inițial va trebui să explicați foarte calm și poate chiar să-i îndrumați mânuțele în ceea ce are de făcut, cel mic va înțelege repede. La fiecare reușită e bine să-l aplaudați pentru a înțelege că a făcut ceea ce trebuia. Puzzle-urile pot fi folosite când bebelușul deja se află în jurul vârstei de un an. Este indicată folosirea unui puzzle fiu colorat și cu piese cât mai mari în fază incipientă.
Abilități învățate: abilități vizuale și motorii fine, dar și căutarea rezlovării problemelor.
- Cititul
Aveți nevoie de cărți viu colorate și cu imagini cât mai mari și mai sugestive.
Ce aveți de făcut: Trebuie să dezvoltați o obișnuință în ceea ce privește cititul pentru cel mic. Folosiți o voce adecvată în funcție de imaginea prezentată și arătați desenul bebelușului pentru a înțelege diferențele și motivul schimbării tonalității tale. Este indicat să-l încurajați să interacționeze cu imaginile, să râdă și lăsați-l să dea singur paginile dacă dorește.
Abilități învățate: ascultarea și atenția, dar și dezvoltarea limbajului.
- Bate din palme cu mine
Ce aveți de făcut: În jur de 6 – 8 luni, bebelușul va începe să descopere bătutul din palme. Atunci este momentul să-l încurajați cu acest cântecel:
Aplaudă, aplaudă, 1, 2, 3,
Aplaudă, aplaudă cu mine
Aplaudă, aplaudă, 4 și 5
Aplaudă, aplaudă, aplaudă, albinele sunt în stup,
Aplaudă, aplaudă, 6, 7, 8,
Aplaudă, aplaudă, 9 și 10,
Aplaudă, aplaudă, hai încă o dată.
Abilități învățate: menținerea ritmului și imitarea
- Cântă cu mine
Ce aveți de făcut: Cântați împreună cu cel mic diverse cântecele reale sau chiar inventați unele folosind cuvinte asemănătoare. Sper exemplu înșiruiți melodic următoarele cuvinte: sar, sare, săritură, sărim, stăpânim etc. Limbajul expresiv apare mai târziu la cel mic, însă este foarte benefic pentru el să învețe cât mai multe cuvinte, înainte de a ști cum să le și așeze într-o frază.
Abilități învățate: diferențierea auditivă a cuvintelor, chiar dacă sunt foarte asemănătoare
- Agită sticla
Aveți nevoie de o sticlă chiar și de plastic și de câteva obiecte mici,cum ar fi niște biluțe.
Ce trebuie să faceți: Puneți biluțele în sticlă, lipiți bine dopul pentru ca bebelușul să nu poate ajunge la biluțe. Învățați-l să agite sticla și să facă zgomot.
Abilități învățate: legătura cauză – efect, abilități motorii fine și auditive
- Ascunderea sub pahar
Trebuie să folosiți 2-3 pahare mate, prin care să nu se vadă și o gustare de exemplu.
Ce aveți de făcut: arătați copilului gustarea, spre exemplu 1-2 cereale și ascundeți-le sub pahar. După ce le-a găsit, mutați-le sub alt pahar și vedeți dacă observă acest lucru sau o să caute tot sub primul pahar.
Abilități învățate: prezența permanentă a obiectelor, atenția și memoria
- Lumina și paharele colorate
Aveți nevoie de câteva pahare colorate din plastic și o sursă de lumină, o lanternă.
Ce aveți de făcut: Jucați-vă cu cel mic într-o încăpere mai întunecată. Plasați lanterna sub pahare și arățați bebelușului efectul pe care îl are lumina pe un perete, apoi schimbați paharele și plimbați lumina proiectată pe perete. În tot acest timp trebuie să-i explicați ce se întâmplă.
Abilități învățate: urmărirea unui obiect cu privirea și mișacrea ochilor, atenția, mișcarea corpului și stimularea vizuală senzorială
- Încape sau nu
Trebuie să aveți câteva obiecte mici și un recipient nu foarte deschis la gura, jucăriile folsite și gura recipientului să fie cam egale.
Ce aveți de făcut: introduceți jucăriile în recipient și lăsați-l pe cel mic să se joace cu el. Va avea tendința să răstoarne și să agite recipientul până când obiectele vor ieși singure. Cu timpul își va da seama singur cum poate scoate jucăriile.
Abilități învățate: manevrarea și orientarea obiectelor